Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så kan du få hjälp i coronakrisen – eller hjälpa till

Tillhör du en riskgrupp kan du få stöd under coronapandemin.
För de som behöver hjälp med vardagssysslor samordnar Karlskrona kommun och Frivilliga resursgruppen volontärverksamhet.
KARLSKRONA • Publicerad 8 april 2020
Karlskrona kommuns och Frivilliga resursgruppens volontärer kan under coronakrisen bland annat hjälpa till med att handla mat till äldre och riskgrupper.
Karlskrona kommuns och Frivilliga resursgruppens volontärer kan under coronakrisen bland annat hjälpa till med att handla mat till äldre och riskgrupper.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sedan tidigare finns det ett avtal mellan kommunen och Frivilliga resursgruppen (FGR), vars medlemmar har utbildats av Civilförsvarsförbundet och är vana vid att arbeta vid krissituationer.

– Vi startade volontärverksamheten direkt när rekommendationen att äldre och andra riskgrupper bör stanna hemma kom, säger Sirpa Hjelm som samordnar kommunens arbete för att ge stöd med hjälp av frivilliga.

Annons

Det kan handla om att hjälpa till med att handla och transportera mat eller medicin, eller att bara vara en kontakt till en person som just nu håller sig isolerad.

– Självklart finns det många frivilliga överallt som hjälper sina anhöriga och grannar med att handla, och det finns mig veterligen även minst en Facebookgrupp som är stor. Men det som är fördelen med Frivilliga resursgruppens arbete är att de är utbildade och att de frivilliga som anlitats har genomgått en intervju och godkänts av volontärsamordnare, säger Sirpa Hjelm.

Fakta

Kommunens och Frivilliga resursgruppens volontärverksamhet

Du som vill engagera dig

Du som vill hjälpa till kan anmäla dig som volontär för att hjälpa äldre och andra riskgrupper med olika vardagssysslor.

Anmäl dig på www.karlskrona.se/volontar eller på telefon 0455–32 15 61, vardagar mellan klockan 10.00 och 13.00.

Du som vill ha hjälp

Du kan få hjälp med till exempel transport av matkassar och mediciner eller bara kunna tala med någon för att få råd.

Du kan ringa Karlskrona kommuns rådgivning under vardagar mellan klockan 08.00–16.00 på telefon 0455–30 30 64.

Hon tänker på en händelse i en matbutik i Karlskrona i helgen, när en äldre kvinna blev bestulen på pengar och mobil av en man som erbjöd sig att hjälpa henne att bära matkassarna.

– Då är det bättre att anlita de krafter som man kan lita på, menar hon.

För den som är i behov av hjälp, eller bara vill ha råd, är det möjligt att ringa Karlskrona kommuns rådgivning under vardagar. Seniorrådgivaren Magnus Sandell, som svarar i telefonen, berättar att han varje dag får runt 10–20 samtal som rör corona.

– Men det är alltså inte bara äldre som kan vända sig till oss utan också andra riskgrupper, poängterar han.

Förutom att hjälpa till med leveranser av mat och medicin kan de också förmedla sociala kontakter.

– Att någon ringer och pratar med en, säger Sirpa Hjelm.

– Vi kan också tipsa om andra saker, till exempel tv-program, som kan vara en hjälp till att skapa meningsfulla dagar trots att man rekommenderas isolering. En annan viktig sak är att vara ute och promenera och få frisk luft. Är inte det möjligt kan man ha lite egenträning inomhus hemma, så att man inte helt tappar sin kondition och balans.

Skulle situationen bli långvarig kan det komma att bli möjligt att de tipsar kring eller hjälper till med att till exempel handla kläder.

– Vi försöker hela tiden utveckla stödverksamheten utifrån de behov som vi identifierar, säger Sirpa Hjelm.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons