Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så ska nytt idrottscenter se ut

KARLSKRONA Ett stort idrotts- och fritidscenter i Västra Mark- och Wämö-området är det senaste i raden av Karlskrona kommuns framtidsvisioner för att höja livskvalitén för medborgarna.
– Men att säga när det ska bygggas är omöjligt att säga, säger Magnus Johansson, nyvald ordförande i fritidsnämnden. Först måste de stora underskotten klaras av.
Karlskrona • Publicerad 24 mars 2001
Så här tänker sig arkitekterna att den nya idrotts- och rekreationsanläggningen vid Västra Mark/Wämö ska se ut. Ishallen byggs ut och bakom den ligger en fotbollsplan, en idrottshall samt en ny 50-metersbassäng.
Så här tänker sig arkitekterna att den nya idrotts- och rekreationsanläggningen vid Västra Mark/Wämö ska se ut. Ishallen byggs ut och bakom den ligger en fotbollsplan, en idrottshall samt en ny 50-metersbassäng.Foto: 

För ett tag sedan fick stadsarkitekt Claes-Åke Kindlund, fritids- och kulturchefen Anders Nordberg och näringslivschef Sven-Ingvar Pettersson i uppdrag av kommunalråd Mats Johansson att skissa på ett idrottscentrum där olika idrottsaktiviteter kan utövas. I dag ligger idrottsanläggningarna utspridda runtom i kommunen.

Vid en ”inventering” ansågs området kring Västra Mark och Wämö vara det lämpligaste eftersom där redan idag finns uppbyggda sportanläggningar och det finns utrymme för parkering mm. Området knyts ihop med den redan befintliga Wämö ishall, motionsslingorna i Västra Mark och tennisbanorna intill ishallen. Dessutom ligger rekreationsområdet Wämöparken intill.

Annons

För att enkelt kunna ta sig mellan anläggningarna binds området samman med en vägförbindelse.

> Äventyrsbad

I det nya idrottscentrat har arkitekterna bland annat skissat för en stor fotbollsarena, en ny sporthall och en simhall med 50-metersbassäng. Kanske simhallen kan kryddas med ett äventyrsbad, säger Magnus Johansson. Dessutom ska den trånga ishallen, där många klubbar idag slåss om utrymmet, byggas ut.

– En utbyggnad av ishallen har högsta prioritet, säger den nyblivne ordföranden i fritidsnämnden.

Tidigare har en utbyggnad av ishallen ställts mot en isbana för allmän skridskoåkning centralt på Trossö – på Stortorget eller i Hoglands park. Som i Köpenhamn eller Stockholm skulle hugade Karlskronabor kunna ta sig en åktur mitt inne i staden. Men för den nye fritidsnämndsordföranden är valet inte svårt.

– Det är betydligt viktigare att bygga ut ishallen, säger Magnus Johansson.

Personligen drömmer han om en stor fotbollsarena mitt inne på Trossö. Men där finns ingen plats för en sådan anläggning.

> Närhet till högskola

En annan viktig faktor som vägs in när det nya idrottscentrat planeras är närheten till högskolan.

– Man skulle försöka hitta nåt samarbete med högskolan som gagnar idrottslivet. Bra utbildningar parallellt med idrottsutövande kunde locka duktiga idrottsmän till Karlskrona, säger Magnus Johansson och tänker sig gärna högskolan som ett amerikanskt college.

Annons

Någon tidsplan för den nya idrottsarenan finns inte idag.

– Först måste underskotten i omsorgs- och barn- och ungdomsnämnden klaras upp. Men vi måste ha visioner och det är vår absoluta ambition att byggandet ska komma igång, säger Magnus Johansson.

I sinom tid kommer skisserna på det nya idrottscentret att ställas ut till beskådan så att Karlskronaborna får säga sitt.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons