Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sjöbiskop på plats i Stadsmarinan

Med inspiration från polsk mytologi har Helena Mutanen skapat Biskup Morski. Denna sjöbiskop i brons pryder nu Karlskrona Stadsmarina och ska bringa lycka åt alla som far ut på havet.
Karlskrona • Publicerad 15 december 2017
Helena Mutanens konstverk Biskup Morski föreställer en sjöbiskop som figurerar i en polsk legend.  Statyn har placerats i Karlskrona Stadsmarina.
Helena Mutanens konstverk Biskup Morski föreställer en sjöbiskop som figurerar i en polsk legend. Statyn har placerats i Karlskrona Stadsmarina.Foto: Mattias Mattisson

Statyn Biskup Morski, som betyder sjöbiskop på polska, invigdes med pompa och ståt när den invigdes i Karlskrona Stadsmarina. Verket har skapats av konstnären Helena Mutanen, som har hämtat inspiration från en polsk legend som utspelade sig år 1531 vid Polens kust. Enligt myten fångades en så kallad sjöbiskop och presenterades för Sigismund den äldre, som släppte tillbaka varelsen i havet. Sjöbiskopen blev så tacksam att han välsignade alla i hamnen. Helena Mutanen vill att hennes verk ska göra det samma.

– Jag vill att den ska vara en lyckobringare för alla som reser med båt ut på havet. Den ska ge god färd, säger hon och berättar att hon även ville ha en koppling till Polen i sitt verk.

Konstnären Helena Mutanen berättar att konstverket kommer att förändras över tid, beroende på hur miljön påverkar det.
Konstnären Helena Mutanen berättar att konstverket kommer att förändras över tid, beroende på hur miljön påverkar det.Foto: Mattias Mattisson
Annons

Konstverket är gjort i patinerad brons och är Helena Matunens tolkning av den äldsta teckningen av sjöbiskopen. Det har tagit nästan sex månader att färdigställa.

– Färgen kommer att förändras med tiden, men man vet inte hur. Det beror på miljön statyn står i och om folk tar mycket på den, eftersom den då blir blankare, säger hon.

Stockholmsbaserade Helena Mutanen var en av de 80 konstnärer som ville skapa ett konstverk till Karlskrona Stadsmarina när konstnärlig utsmyckning till ett värde av 300 000 kronor skulle uppföras.

– Vi valde henne för vi tyckte om hur hon blandar mytologi och historia. Vi ville ha en ny historia om Karlskrona och visa mer än bara kungen och ankaren, säger Torun Ekstrand, konstnärlig projektledare i kommunens Konstreferensgrupp.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Sandström invigde det nya konstverket som har placerats i Karlskrona Stadsmarina.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Sandström invigde det nya konstverket som har placerats i Karlskrona Stadsmarina.Foto: Mattias Mattisson
Caroline ÅkebornSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons