Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skanska protesterar – kritiskbesiktning på fel grunder

– Det är förstås trist för oss alla att vi har en missnöjd kund, och jag förnekar på inget sätt att det finns fel i byggnaden; fel som vi just nu också åtgärdar.
Karlskrona • Publicerad 28 maj 2013
Foto: Mattias Mattisson

– Men här handlar det om vad som ska besiktigas. Resultatet av ett förfrågningsunderlag, eller av senare bygghandlingar och överenskommelser?

Håkan Isfalk, regionchef för Skanska Sydost, uppger för Sydöstran att han tycker det är trist att beställaren Mikael Blomqvist är missnöjd med sitt drömprojekt i Karlskrona; det så kallade ”Kubhuset” på Hantverkaregatan.

Annons

”Ett fuskbygge; snett och vint och fullt med sprickor. En skandal i riksformat”, summerar Blomqvist – och stöder sig på 299(!) felpunkter i besiktningsmannen protokoll.

I går uppgav han att Skanska antingen får åtgärda alla fel – eller ”ta tillbaka huset”. Med andra ord montera ned det igen och överlåta till någon annan att effektuera beställningen.

Huset skulle stått inflyttningsklart redan för tretton veckor sedan, men just nu vet ingen när det kan bli. Läget tycks låst.

– Enligt vår mening kunde hyresgästerna flyttat in med sina verksamheter redan för dessa tretton veckor sedan, även om det finns brister och fel som naturligtvis ska åtgärdas, säger Håkan Isfalk till Sydöstran.

– Men dessa är varken så många eller så allvarliga som görs gällande.

– Vad som hänt är att kunden låtit besiktiga den utifrån sitt förfrågningsunderlag. Men vad som inte sällan händer under processer är att det blir avvikelser. Det tillkommer bygghandlingar, och det görs nya överenskommelser – och det är utifrån dessa vi menar att resultatet ska besiktigas. Och då ser bilden annorlunda ut.

Håkan Isfalk är osäker över nästa steg.

– Det kan bli så att vi kommer att begära överprövning av besiktningen. Och det är ett beslut vi sannolikt nu måste ta inom de allra närmaste dagarna.

– Men samtidigt är vi på plats i fastigheten, tar oss an de fel som vi anser vi kan ta på oss, och är förstås öppna för en ny, fortsatt dialog med Mikael Blomqvist.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons