Skolkök hotas av neddragning
– Vi har fått ett uppdrag av den politiska ledningen att minska överkapaciteten i köken, säger kommunens kostchef Eva Wrobel.
Ett förslag från serviceförvaltningen om neddragningar i köken läggs fram till kommunstyrelsens arbetsutskott idag, tisdag.
Grunden till det är den förstudie till en kostutredning som gjordes i höstas.
Den var egentligen till för att titta på möjligheten att lägga ut en del av verksamheten på entreprenad, men i utredningen konstaterade man också att det fanns en stor överkapacitet i köken.
Enligt utredningen fanns det kökskapacitet för 14 000 portioner om dagen, men man behöver bara 10 000 portioner.
– Förslaget som vi lägger innebär inga förändringar för någon av grundskolorna, säger Anette Lirsjö, som är chef för Serviceförvaltningen, som köken sorterar under.
– Däremot föreslår vi att ett tiotal mindre förskolor som har matlagning i egen regi i stället ska få serveringskök, där man tar maten från andra storkök.
Annette Lirsjö vill inte säga vilka förskolekök som är hotade, eftersom listan inte är helt fastställd än. Men det handlar alltså om ett tiotal förskolor, framför allt mindre förskolor från två avdelningar och uppåt.
Och dessutom föreslås alltså som visas i artikeln intill att matsalen på Törnströmska antingen stängs helt eller kommer att få maten från Ehrensvärdska.