Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skolkök hotas av neddragning

Ett tiotal förskolekök med egen matlagning kan förvandlas till serveringskök.
Köket och matsalen på Törnströmska gymnasiet hotas också av nedläggning.
Karlskrona • Publicerad 28 maj 2013

– Vi har fått ett uppdrag av den politiska ledningen att minska överkapaciteten i köken, säger kommunens kostchef Eva Wrobel.

Ett förslag från serviceförvaltningen om neddragningar i köken läggs fram till kommunstyrelsens arbetsutskott idag, tisdag.

Annons

Grunden till det är den förstudie till en kostutredning som gjordes i höstas.

Den var egentligen till för att titta på möjligheten att lägga ut en del av verksamheten på entreprenad, men i utredningen konstaterade man också att det fanns en stor överkapacitet i köken.

Enligt utredningen fanns det kökskapacitet för 14 000 portioner om dagen, men man behöver bara 10 000 portioner.

– Förslaget som vi lägger innebär inga förändringar för någon av grundskolorna, säger Anette Lirsjö, som är chef för Serviceförvaltningen, som köken sorterar under.

– Däremot föreslår vi att ett tiotal mindre förskolor som har matlagning i egen regi i stället ska få serveringskök, där man tar maten från andra storkök.

Annette Lirsjö vill inte säga vilka förskolekök som är hotade, eftersom listan inte är helt fastställd än. Men det handlar alltså om ett tiotal förskolor, framför allt mindre förskolor från två avdelningar och uppåt.

Och dessutom föreslås alltså som visas i artikeln intill att matsalen på Törnströmska antingen stängs helt eller kommer att få maten från Ehrensvärdska.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons