Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skyttegravskrig kring Fort Sweden

På turistmässan i januari tog Michael Helgesson och Jannike och Pelle Nordensson emot priset för Årets tekniska nytänk.
Då var de sams – men det är de inte nu.
Karlskrona • Publicerad 15 maj 2013
För några månader sedan...togs den här bilden på Michael Helgesson, Jannike Nordensson och Pelle Nordensson. Nu är de osams.
För några månader sedan...togs den här bilden på Michael Helgesson, Jannike Nordensson och Pelle Nordensson. Nu är de osams.Foto: Mattias Mattisson
För några månader sedan...togs den här bilden på Michael Helgesson, Jannike Nordensson och Pelle Nordensson. Nu är de osams
För några månader sedan...togs den här bilden på Michael Helgesson, Jannike Nordensson och Pelle Nordensson. Nu är de osamsFoto: Mattias Mattisson

De var också sams i december när de presenterade själva det tekniska nytänket, den interaktiva kartan över militära befästningar i och runt Karlskrona på webbplatsen Fort Sweden.

Men nu har det blivit ett skyttegravskrig mellan Michael Helgesson å ena sidan och paret Nordensson å den andra.

Annons

– Tills för några veckor sedan levde jag i tron att det var vi i den ekonomiska föreningen Fort Sweden som ägde webbplatsen. Men så visade det sig plötsligt att det var Pelle Nordenssons privata webbplats, säger Michael Helgesson.

Han menar att både hans och andras ideella engagemang i att skaffa fram underlag till Fort Sweden-sidan byggt på föreställningen att det var en gemensam sida för föreningen. Dessutom har det satsats offentliga medel i den, som kommit ett privat företag till godo.

– Och det känns inte riktigt bra, säger Michael Helgesson som dragit tillbaka all annonsering på Fort Sweden-sidan för sitt företag, som bland annat sysslar med guidade turer i militära lämningar.

Pelle Nordensson å sin sida säger att det aldrig rått några oklarheter om att det är han som ägt webbsidan.

– Det var min idé, jag vann en idétävling och priset var en utvecklingscheck hos Blekinge Innovation.

Projektledaren Klas Hallqvist på Blekinge Innovation bekräftar att avtalet är skrivet med Pelle Nordenssons företag.

– Vi hjälpte dem att ta fram en prototyp, som de sen själva har vidareutvecklat. Men tanken var också att de skulle bilda en ekonomisk förening kring det här - vårt syfte med projektet var ju att skapa nya jobb inom besöksnäringen.

De utvecklingsmedel som Blekinge Innovation använde kom från Tillväxtverket och förmedlades genom Region Blekinge.

Peter Ratcovich på regionen säger att det inte behöver vara något fel att utvecklingspengar går till ett företag:

– Det var en offentlig utlysning i konkurrens, och de hade den bästa idén. Men förutsättningen var också att de skulle bilda en förening för att få med sig andra aktörer.

Annons

Pelle Nordensson berättar att han och Michael Helgesson hade långt gånga planer på att starta ett gemensamt företag kring Fort Sweden-sidan.

– Vi var ju igång tillsammans med det arbetet långt innan föreningen bildades – och den har för övrigt inte ens bildats. Det var på det konstituerade mötet för några veckor sen som Michael Helgesson plötsligt satte sig på tvären.

Pelle Nordensson tänker själv inte ta något initiativ till att bilda någon förening kring Fort Sweden:

– Den bollen ligger hos Michael Helgesson. Däremot har jag erbjudit alla som betalat in medlemsavgift att annonsera gratis om sina aktiviteter på min hemsida.

Medlemmar i den interimistiska föreningen Fort Sweden är:

Marinmuseum, Cross Baltica, Sandhamn Marine, Ubåtsklubben Hajen, Varvshistoriska föreningen, Kulturkompaniet.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons