Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Solskolan hittar rätt

– En kotte per barn, ropar ledaren till de 80 barnen, som fnissar och drar kompisarna i håret. Igår var det avslutning för Solskolan. I mer än 30 år har barn samlats på Dackegården i Rödeby för att komma ut i naturen och lära sig om orientering.
Karlskrona • Publicerad 22 juni 2001

Barnen, som är mellan sex och tio år, står i rader framför stugan. De skall snart ut på äventyrsorientering. Ledarna försöker berätta hur det skall gå till. De skall bära med sig ett glas vatten och så skall varje barn hitta en kotte. Slingorna är 1,5-2 km långa. I stället för kontroller möts barnen av en överraskning vid varje station. På ett ställe sitter Pippi och bjuder på krumelurpiller, på ett annat sitter de hemska träskkvinnorna.

> Rekordmånga deltagare

Annons

Under fyra dagar har barnen fått lära sig grunderna i orientering, hur man läser en karta och vad de olika symbolerna betyder. Det är Dacke Orienteringsklubb som håller i lägret. Farbror Frasse är en av ledarna och han är solskoleveteran. Han började i Dacke OK 1977.

– Solskolan har funnits sedan jag började. Det är minst 30 år. I år är det ett rekordår. 80 barn! Det är jätteroligt, men det är jobbigt också.

Lägret kostar 75 kronor och då ingår mat och skog. Två timmar varje dag är det fullt ös bland kottar och sten.

> Bergsklättring på hög nivå

Första kontollen på avslutninsorienteringen ärTarzanbanan. Farbror Frasse berättar hur man skall göra. Över en stock, balansera, springa en liten runda och sedan den stora finalen, lianklättringen. Med hjälp av ett rep skall alla minitarzans ta sig uppför klippbranten. Alla klarar det, med mer eller mindre galans.

– Det är ju halt, säger Sanna förvånat trots att det har småregnat hela dagen. Men upp kommer hon och rusar sedan vidare med sina kompisar. Gustav står dröjande kvar och väntar på polaren Freddan.

– Jag är bra på att klättra. Jag klättrade här förra året också, så jag vet hur man skall göra, säger han och spanar in i skogen efter kompisen.

> Efter regn kommer sol

Det är lite kiv om vem som skall bära glaset med vattnet men annars är stämningen uppsluppen och nyfiken. Det är inte lätt att hålla reda på tio viljor som måste kissa, hittar en egen stig och intressanta stenar. Men det går bra. Den första gruppen är fulltalig igen och traskar iväg till nästa kontroll. Farbror Frasse får en ny laddning med studsande små minitarzans. När de sex grupperna har passerat Tarzanbanan är det dags för Frasse att packa ihop. Men nästa år blir det en ny Solskola, förhoppningsvis med mindre regn.

Frida Thorson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons