Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sparpaket på 60 miljoner ska möta nya underskott

Underskottet i kommunens ekonomi fortsätter att skjuta i höjden. I slutet av februari visade prognosen för helåret ett minus på 53 miljoner. Det har nu ökat till 68 miljoner. Nu föreslås nya drastiska sparpaket för att få bort 60 av minusmiljonerna.
Karlskrona • Publicerad 4 maj 2013

Sparpaketet presenteras för kommunstyrelsen på tisdag i nästa vecka. Det har tagits fram av ekonomichefen Per Jonsson på uppdrag av budgetberedningen.

Det är hårda krav han ställer på de kommunala förvaltningarna. Hårdast på äldrenämnd, socialnämnd och handikappnämnd, som är de tre nämnder som brottas med störst problem. Enligt de senaste prognoserna för de tre nämnderna blir det ett minus på 51 miljoner i år.

Annons

Grundpelare i sparpaketet som nu läggs är att de tre problemnämnderna klarar sina underskott. De har alltså krav på sig att tillsammans spara hem 51 miljoner under resten av 2013.

Ett tufft mål vilket också antyds av ekonomichefen i skrivningen till kommunstyrelsen. Där heter det om möjligheterna att klara sparmålet att ”den största riskfaktorn torde finnas hos de tre nämnderna”.

På övriga nämnder ställs sparkrav på totalt 8,1 miljoner under 2013.

När åtgärderna nästa år får full effekt skall de ge kostnadsminskningar på drygt 32 miljoner. Tabellen intill visar hur sparkraven fördelas mellan nämnderna.

Klarar alla sina sparmål återstår ett minus vid årets slut på drygt 8 miljoner, som man har med sig in i 2014.

– Det handlar om långsiktiga ramminskningar. Vi är i ett kritiskt läge och måste vidta åtgärder, förklarar kommunalrådet Camilla Brunsberg (M).

På frågan om det är realistiskt för de tre ”problemnämnderna” att spara hem 51 miljoner under resten av 2013 svarar hon:

– Det är en hypotetisk fråga eftersom de här nämnderna under maj skall redovisa för kommunstyrelsen vilka åtgärder som satts in för att möta underskotten och vilken effekt man kan se av dem. Först när vi sett de rapporterna är det möjligt att säga någonting närmare. Men vår inriktning är att deras ekonomi skall vara i balans.

En som däremot inte tror det är realistiskt är oppositionsrådet Patrik Hansson.

– Inte om man inte gör kraftigt våld på välfärden. Det här visar att man inte har koll på verksamheten. Verkligheten har kommit ifatt femklövern. Det här är ett talande bevis för att man försummat arbetet med tillväxt och jobb.

– Dessutom är det bara några veckor sedan fullmäktige tog beslut om att tillåta ett minus på 34 miljoner. Nu skall helt plötsligt hela det befarade underskottet hämtas hem.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons