Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stipendie från okänd välgörare

KARLSKRONA På FöreningsSparbankens takterrass tilldelades Tomas Marrtila från Karlskrona igår ett stipendie på 2000 kronor. Pengarna som kom ur August Johanssons stipendiefond hade Tomas Marrtila förvärvat genom att vara “mindre bemedlad och i studieväg hoppingivande”. Dessutom uppfyllde Tomas Marrtila det övriga kravet, ett medlemskap vid Blekingska nationen i Lund.
Karlskrona • Publicerad 26 juni 2001
Jan-Anders Cronholm, chef på FöreningsSparbanken i Karlskrona och Peter Altenby, bankjurist, delade glatt ut 2 000 kronor till Tomas Marttila för hans ?hoppingivande? studier vid Lunds universitet.
Jan-Anders Cronholm, chef på FöreningsSparbanken i Karlskrona och Peter Altenby, bankjurist, delade glatt ut 2 000 kronor till Tomas Marttila för hans ?hoppingivande? studier vid Lunds universitet.Foto: 

- Mindre bemedlad? Det är väl när man äter nudlar, sa Tomas Marrtila när han mottagit en postväxel på 2 000 kronor och en väska att bära sina pengar i.

Pengarna som delas ut är räntan från ett bankonto som öppnades 1952 i dåvarande Sparbanken och som idag ger hoppingivande studenter vid Blekingska nationen i Lund ett extra tillskott i kassan.

Annons

- Ja, det känns ju skönt att få ta emot en bekräftelse på att man är hoppingivande, sa Tomas Marrtila.

Stipendiets grundare är en okänd välgörare och inte alls som namnet antyder, August Johansson, förklarade Jan-Anders Cronholm, chef på FöreningsSparbanken i Karlskrona.

- Men fonden skulle gå under namnet August Johanssons stipendiefond, och varje år ska 75 procent av räntan tilldelas en stipendiat, sa Jan-Anders Cronholm.

Både han och Peter Altenby, bankjurist, var glada att få dela ut stipendiet.

- Det här är ett av våra trevligaste årliga uppdrag, sa Jan-Anders Cronholm.

I år blev det alltså 2 000 kronor till Tomas Marttila, som förutom att läsa statsvetenskap i Lund också är aktiv i Blekingska nationen och redaktör för nationens “kulturorgan” Herulens Haerold.

- Att jag halkade in på Blekingska nationen var mest en slump, sa Tomas, men sen var det lite roligt att den geografiska förankringen fortfarande finns kvar. Av de aktiva i nationen är nog en tredjedel från Blekinge.

Tomas passade också på att ge Jan-Anders Cronholm och Peter Altenby var sitt exemplar av den senaste Herulen. Ett nummer som bland annat bjöd på en alternativ Karlskronaguide skriven av Tomas själv.

- Andra studenttidningar är ofta väldigt studentikosa, sa Tomas. Vi skriver hellre om något intressant, för vi tror inte att våra nationsmedlemmar är särskilt intresserade av våra interna fester.

Tomas har innan sin karriär inom Lunds nationsliv läst historia på Högskolan i Karlskrona-Ronneby, men de 2 000 kronorna han tilldelades igår ska spenderas på något som inte har det minsta med akademisk utbildning att göra.

- Jag ska nog ta en resa till Prag med min flickvän, sa Tomas.

Ida Northfell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons