Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Större klasser och färre lärare ska spara miljoner

25 elever i varje klass. Mer blandade åldrar. Färre lärare, assistenter och städpersonal.
Det blir verkligheten för skolorna i Tving och Fridlevstad.
Karlskrona • Publicerad 3 maj 2013
gräns. ? Vi är nära gränsen när det inte går att skrapa mer på de små skolorna, säger Patrik Karlsson i skolrådet i Tving.
gräns. ? Vi är nära gränsen när det inte går att skrapa mer på de små skolorna, säger Patrik Karlsson i skolrådet i Tving.Foto: Maths Olsson
sparbeting. Lisa Lejhall, rektor i Fridlevstad/Tving har ett tufft jobb framför sig för att klara sparbetinget på 2,2 miljoner.
sparbeting. Lisa Lejhall, rektor i Fridlevstad/Tving har ett tufft jobb framför sig för att klara sparbetinget på 2,2 miljoner.Foto: Mattias Mattisson

Det stundar tuffa besparingar för skolorna i Tving och Fridlevstad för att få budgeten att gå ihop. Prognosen pekar på ett minus på 2,2 miljoner kronor i år, och det kräver politikerna att skolorna tar hem. Nollresultat är målet.

För ett par veckor sedan kunde Sydöstran avslöja att barn- och ungdomsnämnden har ett sparkrav på tio miljoner kronor på kommunens grundskolor. Sunnadalsskolan har det största sparkravet på sig; 2,5 miljoner, men Fridlevstad/Tving ligger inte långt efter med sina 2,2 miljoner.

Annons

– Båda skolorna är ganska små och det är klart att det då är mer kännbart att tvingas göra förändringar än i större organisationer, säger Lisa Lejhall, rektor i Fridlevstad/Tving. Men självfallet skall vi göra vad som krävs för att få balans i ekonomin på sikt. Vi måste hitta andra sätt att jobba. Men det är ingenting som får effekt på ett halvår.

Hur många tjänster som försvinner vill hon inte säga eftersom frågan fortfarande håller på att utredas. Klart är att det blir större klasser i Fridlevstad när det införs ålderintegrerade klasser.

– Det kommer inte att bli ren B-form som i Tving. Det hade blivit väldigt stora grupper med över 30 elever. Nu blir det som högst 25, elever säger Lisa Lejhall.

På måndag hålls ett möte i Fridlevstad skola då föräldrarna ska informeras om sparplanerna.

– Vi närmar oss en gräns då det inte går att skrapa mer på de små skolorna. Det här är inte bra. Det är ingen bra stämning på Tvings skola. Man förstår att pedagogerna inte mår bra. Jag tror det kan bli svårt att göra neddragningar som ger ekonomisk effekt, säger Patrik Karlsson, som ledde föräldraopinionen när Tvingföräldrarna stred för skolans överlevnad förra året. Numera har han fått en annan roll som ledamot i barn- och ungdomsnämnden som ansvarar för skolpolitiken.

– Det är inte bara jag som hade hoppats att det funnits en större påse pengar. Jag vet inte om det är möjligt att göra omfördelningar.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons