Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Student lyfter fram arbetarhistoria

KARLSKRONA Ett stycke karlskronitisk arbetarhistoria har lyfts fram ur gömmorna av Björn Gustavsson, student vid Blekinge tekniska högskola. I en 60-poängsuppsats beskriver han sprängningen av det socialdemokratiska partiet 1917 ur ett Karlskronaperspektiv.
Karlskrona • Publicerad 31 mars 2001
Björn Gustavsson har studerat lokal arbetarhistoria i Karlskrona orosåret 1917 när socialdemokraterna sprängdes och landet stod nära revolution. Här på Stortorget samlade ! majdemonstrationen det året 8000 deltagare.
Björn Gustavsson har studerat lokal arbetarhistoria i Karlskrona orosåret 1917 när socialdemokraterna sprängdes och landet stod nära revolution. Här på Stortorget samlade ! majdemonstrationen det året 8000 deltagare.Foto: Ingmar Johanson

– Ämnet valde jag för att jag ville skildra något lokalt. Det var också en dramatisk tid i Sverige. Den mest dramatiska under vår 1900-talshistoria med risk för revolution.

– Det är dessutom ett ämne där det inte finns så mycket dokumenterat tidigare.

Annons

Socialdemokratiska partiet sprängdes på våren 1917 efter flera år av tilltagande spänningar mellan höger och vänster i partiet. Vänsteroppositionen bildade Vänstersocialistiska partiet, som sedan blev kommunisterna och idag Vänsterpartiet. Bland utbrytarna fanns främst det socialdemokratiska ungdomsförbundet med dess ledare Zeth Höglund, men där fanns också kända socialdemokratiska namn som Fabian Månsson, Carl Lindhagen och Fredrik Ström.

> Svagt stöd i Karlskrona

Det nya partiet fick aldrig någon stor uppslutning i Karlskrona. I alla fall inte i valmanskåren. Vid riksdagsvalet på hösten 1917 samlade vänstersocialisterna 8 procent av väljarna i hela landet. I Karlskrona stannade siffran under 2 procent.

– Men valresultatet ger inte någon rättvisande bild av det nya partiets inflytande i Karlskrona åren efter partisplittringen, menar Björn Gustavsson. I praktisk politik hade spelade de en roll i olika frågor och fick också med sig arbetarkommunen på vissa av sina krav. Partiet var också aktivt i de arbetar- och soldatråd som växte fram och som mest hade 300 medlemmar i Karlskrona enligt dåtida tidningsuppgifter.

> Militär dominans

Huvudförklaringen till partiets svaga stöd bland väljarna i Karlskrona är den militärens dominerande ställning tror Björn Gustavsson. Ungdomsförbunden förde en hätsk antimilitäriosk propaganda och det skrämde folk i Karlskrona där varvet var den helt dominerande arbetsplatsen.

– Det finns andra faktorer också. Tidningen Blekinge Folkblad tog också entydigt ställning för moderpartiet. Det uppstod aldrig den debatt i spalterna som förekom på andra håll i landet.

– Dessutom fanns det både hos socialdemokraterna och det nya partiet lokalt en vilja att inte blåsa upp motsättningarna. Man sökte istället samarbete. Vänstersocialisterna fick t.ex. in folk i fullmäktige vid valet 1918 på socialdemokratiska listor.

> OW Andersson

Den förste vänstersocialisten som valdes in var O W Andersson som några år senare gick tillbaka till moderpartiet och blev en mycket dominerande gestalt i kommunalpolitiken i Karlskrona under flera decennier.

Annons

Det nya partiets svaga ställning i väljarkåren höll i sig också efter de första åren. Under hela 1900-talet har vänstern haft lägre röstetal i Karlskrona är i riket. Det är först de senaste valen som partiets storlek ”normaliserats” jämfört med riket.

– Jag har inte studerat det närmare men en kvalificerad gissning är att det är den militära traditionen som avspeglats i väljarsiffrorna, säger Björn Gustavsson.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons