Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tage Dolk ska locka utländska IT-företag

KARLSKRONA Karlskrona och Telecom City har kommit in i det riktiga finrummet när det gäller svensk IT. Tage Dolk, samordnare i Telecom City, är en av fem som handplockats för att ingå i styrgruppen till ett treårigt projekt som syftar till att locka utländska IT-företag till Sverige.
– Förhoppningsvis kan det här också medföra att kunskaperna om vår region ökar och locka fler företag hit, säger Tage Dolk.
Karlskrona • Publicerad 24 januari 2001

Bakom projektet står Invest in Sweden, ett förmedlingsorgan som regeringen tagit initiativ till och arbetar för att åka utländska investeringar i Sverige. I det 3-åriga IT-projektet vänder man sig mot ett 10-tal länder, bl.a. jätten på marknaden USA.

– Det är viktigt för vår region att vi syns i de här sammanhangen, säger Tage Dolk. Det finns ett enormt stort intresse för Sverige i de här frågorna och mycket fokuseras av naturliga skäl till Stockholm. Det är viktigt att vi kan vara med vara med och bli sedda. Våra möjligheter till fortsatt positiv utveckling är att samarbete med aktörer från Stockholm.

Annons

En liten och IT-tät region som Telecom City har fördelar jämfört med storstäder när det gäller att attrahera investerare, menar Tage Dolk.

– Väldigt mycket handlar om att testa olika saker. Det är betydligt svårare och mer rörigt i Stockholm än i Karlskrona. Här har vi också en struktur för den typen av verksamhet och kan visa på konkreta projekt. Vi har Futureland, Alliansprojektet och nu kommer också Wireless People för att testa nya applikationer. Det är intressant för inte minst amerikanska företag.

> Extra draghjälp

Intresset för Telecom City visas av att Tage Dolk var speciellt inbjuden för att tala om vad som hänt i Karlskronaregionen när Invest in Sweden för några dagar sedan hade dragit samman representanter för drygt stora amerikanska IT-företag som redan etablerat sig i Sverige.

– Syftet var att hämta in deras synpunkter och ha de med sig i arbetet att locka ännu fler företag. Det var värdefullt för regionen att få möjlighet att presentera vad som hänt hos oss och vilka möjligheter regionen erbjuder.

Telecom City har fått extra draghjälp också i lanseringen på den europeiska marknaden. I samband med att Sverige blev ordförandeland i EU har det tagits fram en broschyr om IT-branscher. Där omnämns speciellt Karlskronaregionen och den förändring av näringslivsstrukturen som skett där.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons