Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Tar inte hänsyn till barnfamiljer”

KARLSKRONA Hamnar du efter med hyran ligger skulden kvar hos inkassoföretagen i åratal.
Igår berättade Sydöstran om Inger Larsson och hennes familj som vräktes i måndags när hyresskulden blivit för stor.
– Vi har mycket tålamod men kan inte ta hänsyn till om det gäller barnfamiljer, vi måste behandla alla hyresgäster lika, säger Ingrid Ljungqvist, vd för Karlskronahem.
Karlskrona • Publicerad 30 mars 2001

Förra året avhyste Karlskronahem 15 lägenhetsinnehavare. Familjen Larsson har en hyresskuld till Karlskronahem på 29 000 kronor.

– Vi försöker att hitta lösningar, det sista som vi gör är att säga upp kontraktet med hyresgästen, säger Ingrid Ljungqvist.

Annons

Ljungqvist tycker inte att hyresgäster med skulder är ett stort problem för bolaget.

– Det är värre med hyresgäster som stör sina grannar eller förstör längenheten. Rent juridiskt är det svårare att bli av med dem än folk som inte betalar hyran.

> Ingen ekonomisk frågan

Karlskronahem omsätter cirka 270 miljoner kronor om år och hyresskulderna uppgår till 800 - 1 miljon kronor för samma tidsperiod.

– Skulderna är mindre än en halv procent av vår omsättning men det är ändå pengar som vi förlorar, säger Ingrid Ljungqvist.

Bokföringsmässigt skrivs hyresskulden av efter ett år om hyresgästen inte visar någon tendens att betala den. Men det betyder inte att Karlskronahem glömmer skulden.

– Vi låter inkassobolaget Intrum Justitia bevaka skulden för vår räkning, säger Ingrid Ljungqvist.

# Förfaller aldrig skulden?

– Var tredje år ”väcker” vi skulden hos Intrum annars förfaller den.

# Hur länge gör ni det?

– Det finns ingen gräns, vill personen hyra hos oss igen måste den ha gjort något åt sina skulder eller är villig att börja betala av dem, säger Ingrid Ljungqvist som inte vill kommentera familjen Larssons fall.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons