Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Teknik och psykiatri i de rödgrönas budget: "Vi sticker ut"

Vindkraft och operationsrobot.
Den rödgröna inriktningen i landstinget sticker ut i sina satsningar, anser Kalle Sandström (S).
Och ingen skattesänkning i sikte. Orimligt, anser oppositionen.
Karlskrona • Publicerad 23 maj 2013

Det var en stolt rödgrön majoritet i Landstinget Blekinge som presenterade sin inriktning för nästa års budgetsatsningar under förmiddagen.

Landstinget Blekinge utmärker sig i landet genom satsningar på såväl operationsrobot som vindkraftverk, betonade Kalle Sandström (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Annons

Samtidigt får psykiatrin ett påslag på 2 miljoner kronor till heltidstjänster.

Innovation och teknik i all ära, men samtidigt har hälso- och sjukvårdsnämnden tidigare beslutat att genomföra besparingar när det gäller kostnader för sjukhuspersonal och löner? Är det rimligt för ett arbetarparti?

– Ja, tycker Kalle Sandström. Roboten är nödvändig för att rekrytera läkare till länet. Och även för patienternas skull, tillägger Jan-Olof Wahlöf, gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget.

Och visst satsar landstinget på personal, i form av heltidstjänsterna inom psykiatrin och en miljon i satsning på ungdomsmottagningar, betonar Kalle Sandström.

Han vågar ännu inte fullt ut räkna med tillskottet från statens skatteutjämning, och har heller inga planer på att sänka landstingsskatten nästa år. Något som retar Moderaterna i landstinget, som i sin budget vill se en skattesänkning med 15 öre. Alexander Wendt (M), oppositionslandstingsråd, räknar helt och fullt med miljonerna från skatteutjämningen, som han anser ger utrymme för sänkt skatt.

Wendt vänder sig också mot majoritetens satsning på vindkraft.

– Landstinget ska inte ägna sig åt sådant, utan åt sjukvård, säger han.

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons