Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Telefonsamtal avslöjade flickans rätta identitet

KARLSKRONA Varför svarade den unga flickan med ett helt annan namn i mobiltelefonen än det som stod på id-kortet hon just lämnat fram till vakterna i krogentrén?
Den lilla missen kostar henne nu 1 400 kronor i böter – för missbruk av urkund.
Karlskrona • Publicerad 8 juni 2001

Men den 17-åriga Spandelstorpsflickan är inte den enda som försökt göra sig ett par år äldre i vår, för att bli insläppt på Trossökrogarna.

I dagarna har inte mindre än tre ungdomar strafförelagts med dagsböter för att ha försökt bluffa sig in med hittade eller lånade legitimationshandlingar.

Annons

Den 17-åriga flickan gjorde sitt försök på restaurang k, med ett id-kort hon uppger sig ha hittat på en fest, och ”lånat” med sig. Kortet visade sig tillhöra en 20-årig kvinna i Karlshamn som tappat det någonstans flera månader tidigare.

– Jag var inte nykter, jag ångrar mig hemskt mycket, säger den unga flickan i polisförhöret.

Men ordningsvakten hade släppt in henne – om det alltså inte varit för att hennes mobiltelefon ringde i krogentrén och hon alltså svarade med sitt riktiga namn.

Kom in på samma krog gjorde en 16-årig Lyckebygrabb någon vecka senare, på ett id-kort han efteråt uppgav sig ha fått av en helt okänd man på Ronnebygatan tidigare under kvällen.

Men 16-åringen hade otur, för en av hans lärare befann sig på krogen den här kvällen och kunde berätta för ordningsvakterna att den där unge gästen nog hade ett par år kvar tills han uppnådde krogåldern.

En 16-årig Jämjögrabb kom inte längre än till entrén på Nivå en majkväll i år.

Han hade också fått syn på ett id-kort under en fest, och beslutat ”låna” det för kvällen.

Det var bara det att vakten i entrén kände kortets innehavare personligen och omgående såg att det inte var kamraten som stod framför honom.

Missbruk av urkund bestraffas enligt praxis med 30 dagsböter; i vanliga fall cirka 1 400 kronor för ungdomar utan inkomst.

Men vad värre är är att domen kan få återverkningar när det blir dags att söka lämplighetsintyg för körkort.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons