Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tre nya rektorer till Chapmanskolan

KARLSKRONA · Idag utses tre nya rektorer på gymnasieskolan i Karlskrona. En ex-militär, en lärare från Västervik och en av de nuvarande rektorerna på Chapman, har dragit de längsta stråna i kampen om tjänsterna.
Karlskrona • Publicerad 26 juni 2001

Idag på förmiddagen samlas utbildningsnämnden för att ta beslut om de tre rektorstjänsterna på Chapmanskolan. Och enligt vad Sydöstran erfar blir det en ordentlig ommöblering i skolledningen. Flera internt sökande får se sig förbisprungna av kandidater utifrån.

Beslutet blir samtidigt både en början och en slutpunkt. Det är en konkret inledning på arbetet att göra Chapmanskolan bättre för eleverna. Och det är slutet på den ganska invecklade processen att hitta rätt person till rätt post.

Annons

> Externt rekryteringsföretag

Utbildningsnämnden har anlitat ett externt rekryteringsföretag till att gallra bland de sökande. Ett 20-tal personer valdes i en första omgång ut till intervjuer och ur denna grupp plockades sedan de sex kandidater, som bedömdes som mest intressanta.

Sedan var det dags för utbildningspolitiker och fackliga företrädare för gymnasiepersonalen att fälla avgörandet. I förra veckan diskuterades och nagelfors de sex finalisterna. Bland dem fanns fyra internsökande från gymnasieskolan och två sökande med annan bakgrund. Det skulle bli de utifrån sökande som stod sig bäst i konkurrensen.

Om utbildningsnämndens arbetsutskott inte gör några ändringar i sista minuten, vilket är osannolikt, får Chapmanskolan följande tre rektorer inför hösten.

> Tre nya rektorer

Johan Melin blir rektor för gymnasiet i kvarteret Psilander, med drygt 1000 elever. I rektorsområdet ingår även fordonsutbildningen i Vedeby. Enligt uppgifter till Sydöstran har Johan Melin militär bakgrund, inom kustartilleriet. Men utbildningsnämnden ville igår inte lämna några detaljer ur hans meritförteckning, utan hänvisade till dagens sammanträde.

Mary Mathiasson blir rektor för naturvetenskapliga och tekniska gymnasiet, med drygt 500 elever. I detta rektorsområde ingår även den internationella utbilningen, IB. Mary Mathiasson är redan idag rektor för det naturvetenskapliga progrqmmet på Chapmanskolan.

Rektor för det samhällsvetenskapliga gymnasiet i gamla läroverket, med drygt 800 elever, blir Anna-Karin Göthberg. I rektorsområdet ingår även Östersjöskolan. Anna-Karin Göthberg är lärare och arbetar för närvarade som biträdande rektor vid Västerviks gymnasium.

Rektorsutnämningarna är, som sagt, ett led i en omdaning av Chapmanskolan, en organisatorisk förändring som stötts och blötts under en längre tid. Den har något nygammalt över sig. De tre rektorsområden som nu skapas har tydliga likheter med de tre enheter, som tidigare funnits på Chapmanskolan. En med naturvetenskap och teknik i fokus, en med samhällsvetenskap och humaniora och en med estetiska och yrkesinriktade utbildningar.

> Skolan ska bli mer gripbar

Annons

Samtidigt måste det betonas att gymnasieskolan har genomgått ganska stora förändringar under de senaste åren. Eleverna har idag större frihet att kombinera ihop vilka kurser de vill ha med i sin studentexamen.

Utbildningschefen i Karlskrona, Göran Palmér, säger att syftet med omorganisationen är att göra skolan mer gripbar och mindre splittrad än idag. Det ska underlätta både för elever och lärare, hoppas han.

– Fram till nu har skolan varit uppdelad i sex ansvarsområden och vissa lärare har fått hoppa mellan de olika delarna av skolan. Det har blivit rörigt både för dem och eleverna, säger Göran Palmér.

> Mer hanterbart

Effekten har ibland blivit att en liten schemaändring för en lärare i en av enheterna på skolan fått dominoeffekter och tvingat fram schemaändringar på flera ställen.

Nu återinförs en ordning där de fysiska byggnaderna får bilda gräns för de olika rektorsormådena. En rektor på gamla ”teknis” en på läroverket och en i Psilander. Bara i undantagsfall ska lärare hoppa över områdesgränserna. Göran Palmér menar också att de nya enheterna blir mer hanterbara.

– Jag tror det. De kan få en tydligare identitet och pedagogisk ledning. Det tjänar eleverna i sin tur på. De får en mer enhetlig skolgång.

Han vill inte kommentera valet av rektorer innan beslutet är formellt klubbat vid dagens AU-möte.

Lennart Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons