Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Trögt hitta nya jobb på Samhall

KARLSKRONA · Cirka 65 personer på Samhalls monteringsenhet har fortfarande inget att göra.
– Situationen har varit sådan i perioder sedan i höstas, säger Hans-Lennart Nilsson, enhetschef vid Karlskronafabriken.
Nu lovar Samhall bättring, efter semestern ska det finnas jobb.
Karlskrona • Publicerad 21 juni 2001
Restaurang Villa Oscar är ett exempel på vad koncernen vill satsa på. Här visar restaurangchef Tommy Gleimark runt.
Restaurang Villa Oscar är ett exempel på vad koncernen vill satsa på. Här visar restaurangchef Tommy Gleimark runt.Foto: 

Igår ville Samhall visa upp framtidens växande område – tjänstesektorn. Det är där jobben finns, slog affärsområdeschefen Patrik Andersson fast.

Samhallchefen pekar på den hårdare konkurrensen från de baltiska staterna och teknikutveckling som orsakat sysselsättningsproblemen vid monteringsenheten.

Annons

– Hade vi varit ett vanligt företag skulle 65 personer varslats, säger Patrik Andersson.

> Spelade sällskapsspel

För cirka ett år sedan berättade Sydöstran om att Samhalls personal spelade sällskapsspel och ägnade sig åt handarbete eftersom det inte fanns något att göra.

Idag säger Peter Andersson att problemet berodde på den förra ledningen och ett avtal med en holländsk storkund. Samhall la ner och flyttade annan tillverkning. Det är grunden till varför 65 personer är utan sysselsättning idag.

– Då uppskattade man att det skulle finnas arbete till hundra personer och sa därför nej till andra typer av jobb. Nu blev det inte så många arbetstillfällen som det beräknades. Vi gjorde fel med facit i hand. Därför ser vi den situationen som vi har idag.

> Hur mår de anställda?

– Naturligtvis är många frustrerade över att inte ha något att göra. Men vi hoppas att vi får två kunder efter semestern, säger Hans-Lennart Nilsson.

Samhall hoppas kunna omplacera några personer av de 65. Tre praktiserar i städet och ytterligare två anställda provjobbar inom fastighetsservicen. Vissa kommer också att får plats vid enheten på Verkö.

Men för det stora flertalet har inte Samhall någon sysselsättning i dagsläget.

> Tjänster är framtiden

Annons

Istället ligger framtiden i tjänstesektorn, menar Patrik Andersson, och nämner restaurangen Villa Oscar som ett bra exempel.

– 400 - 700 portioner serveras varje dag, så vi har ingen sysselsättningsbrist här, säger restaurangchefen Tommy Gleimark.

Ett annat lyckat exempel är serveringen på Wämö-center.

Men trots att tjänstesektorn är ett expansivt område kommer inte alla av de 65 personerna som är sysslolösa någonsin kunna arbeta med den typen av jobb.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons