Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Trygghetstelefoner blev fiasko

KARLSKRONA Mobiltelefonerna skulle bli ett skydd för människor som känner sig förföljda. Istället blev de en grov missinvestering för polisen.
Karlskrona • Publicerad 23 januari 2001

Polisen hade tänkt lansera nya telefoner i vår. De skulle bli en stor hjälp för hotade personer som inte fått polisskydd. Skulle personen hamna i en nödsituation skulle det räcka med ett tryck på en knapp, och polisen skulle direkt hitta personen.

– En så kallad digital kartbild skulle uppenbara sig hos oss på polisen, förklarar Blekingepolisens IT-chef Kent Augustsson.

Annons

Men så blev det inte. Någonstans mellan polisen och den finska tillverkaren Benefon har något klickat, och de telefoner som levererats fungerar inte. Inga telefoner har distribuerats till dem som behöver.

– Sånt skräp kan man inte dela ut till allmänheten, konstaterar Tony Augustsson.

Telefonerna har nu samlats ihop av tillverkaren, som säger sig kunna återkomma med uppgraderade telefoner. Men när detta blir - om det blir - vet inte Tony Augustsson.

–Säkert finns det några som är besvikna, som velat ha en sån här telefon, men deras skydd har i alla fall inte försämrats av det här, menar IT-chefen.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons