Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tuffa tag mot unga rånare

KARLSKRONA · – Det är naturligtvis helt oacceptabelt att unga pojkar beter sig på det här sättet. Vi arbetar nu tätt tillsammans med polisen för att rånet snabbt ska klaras upp, och för att försöka se till att de här grabbarna inser allvaret i vad de gjort, och aldrig mer gör om det.
Karlskrona • Publicerad 14 juni 2001

Så kommenterade fältgruppens chef, Jan Swennergren, i går det uppmärksammade rånet utanför Kronan i söndags kväll – då två pojkar i 12-årsåldern avtvingades pengar av ett pojkgäng i 10-15-årsåldern.

– Händelsen kom oväntat eftersom vi inte haft några egentliga problem med gängbildningar det senaste året, säger samtidigt närpolischef Sture Nilsson till Sydöstran.

Annons

– Det har möjligen varit några mindre tendenser på Trossö under vintern, och på Långö badplats häromveckan, men inte med det här allvaret, fortsätter han.

– Och det kan dessutom lika gärna varit frågan om någon enstaka individ i kamratgäng som agerat oväntat för de andra.

Det pojkgäng som opererade i Kungsmarken för något drygt år sedan lyckades polisen och de sociala myndigheterna splittra upp, och den drivande kraften flyttade sedermera från stan.

Hotfulla stölder

Smärre gäng har därefter varit inblandade i enstaka händelser som lett till polisanmälningar; bland annat ett par fräcka försök till mopedtillgrepp, omgärdade av hot.

Men gängen tycks ändå ha varit rätt lösa i konturerna, liksom de som drog Ronnebygatan upp och ned i vintras och då och då var invecklade i bråk.

– Jag ser inget mer beständigt gäng framför mig, och heller inga oroande tendenser. Det finns i dagsläget ingen anledning att svartmåla situationen och börja jämföra med storstadsproblematiken, betonar Jan Swennergren.

– Jag tycker vi har rätt bra koll på läget. Även om vi självklart inte alltid kan veta allt.

– Däremot lägger vi nu naturligtvis all kraft på att reda ut vad som hände utanför Kronan i söndags, och försöka se till så att det inte händer igen.

Närpolisen har namnuppgifter på bland annat den 10-årige pojke som påstås leda de 6-7 pojkar som ingick i gänget. Han, liksom succesivt förhoppningsvis hela gänget, ska nu så fort som möjligt höras om det inträffade.

Annons

– Vi har högsta prioritet på det här ärendet, säger närpolischef Sture Nilsson.

– Eftersom det sägs handla om pojkar som inte är straffmyndiga blir det sannolikt vi som sedan går in med olika råd och stödinsatser, misstänker Jan Swennergren.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons