Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Unika avelsbin drar folk till öarna

Varje sommar kommer biodlare från hela södra Sverige till Blekinge för att få sina drottningar parade.
Två av landets fyra avelsstationer för buckfastbin finns på Hasslö och Aspö.
HASSLÖ • Publicerad 11 juni 2019 • Uppdaterad 12 juni 2019
Thomas Karlsson och Thomas Nolin inspekterar ett gäng av de små bisamhällena som lämnats på parningsstationen på Hasslö.
Thomas Karlsson och Thomas Nolin inspekterar ett gäng av de små bisamhällena som lämnats på parningsstationen på Hasslö.Foto: Mattias Mattisson

En vindstilla och solig tisdagsmorgon i juni samlas ett gäng avelsintresserade biodlare vid parningsstationen på Hasslö – och ett oräkneligt antal buckfastbin.

Några av dem tillhör Sven och Marianne Andersson som kört från Bjärnum norr om Hässleholm till den blekingska skärgårdsön, något som de brukar göra ungefär vartannat år.

Annons

– Jag började med biodling i början på 80-talet. Både min far och min farfar var biodlare så det har funnits i släkten, säger Sven Andersson.

I år hade de med sig åtta så kallade kassetter där varje kassett innehåller arbetsbin och en drottning. Om två veckor ska de hämtas igen.

– Vi får hoppas att drottningarna då har blivit parade. För det mesta blir de det, men inte alltid. Det beror på vädret, säger Marianne Andersson.

Sven Andersson från Bjärnum har varit biodlare sedan i början på 80-talet. Vartannat år åker han till Blekinge för att få sina drottningar parade.
Sven Andersson från Bjärnum har varit biodlare sedan i början på 80-talet. Vartannat år åker han till Blekinge för att få sina drottningar parade.Foto: Mattias Mattisson

Bästa förutsättningarna är soligt väder och 18–20 grader, när avelssäsongen nu är igång. Från den första tisdagen i juni till den första tisdagen i augusti kommer det att komma ett 60-tal biodlare från hela södra Sverige till Blekinge för att para sina drottningar med hanar med bra anlag. Vissa har det som ett fritidsintresse, andra är yrkesbiodlare.

– Det finns en som har 50 drottningar här och 20 på Aspö, säger Jan Evertsson som är föreståndare för de båda avelsstationerna.

Han är också sekreterare i den ideella föreningen Svensk buckfastavel som har totalt fyra stationer. De andra två ligger på Vendelsö och Ven.

– Anledningen till att alla ligger på öar är för att bin inte tycker om att flyga över vatten. Samtidigt finns det inga biodlingar på Hasslö eller Aspö då här är mycket berg och sand, och inte så många blommor eller bönder som odlar raps. Eftersom det inte finns några andra drönare här är det lättare att hålla bina renrasiga, säger han.

Jan Evertsson, stationsföreståndare, tillsammans med Jörgen Helgesson från Värnamo.
Jan Evertsson, stationsföreståndare, tillsammans med Jörgen Helgesson från Värnamo.Foto: Mattias Mattisson

Jan Evertsson beskriver buckfastbiet som ett produktivt och snällt bi.

– Det är ett lugnt bi att jobba med.

Totalt brukar det handla om cirka 700 drottningar som varje år fraktas till och från Blekinge. De mest långväga kommer från Linköping.

Annons

En något mindre körväg hade Thomas Karlsson från Bönemåla biodling i Älmeboda, mellan Tingsryd och Emmaboda. Han brukar annars välja parningsstationen på Aspö, men i år blev det i stället Hasslö för att kunna utveckla aveln vidare.

– Jag har varit biodlare i snart 20 år, men det finns hela tiden nya saker att ta till sig, säger han.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons