Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Urmakare stänger butiken i protest

KARLSKRONA I protest mot de allt fler rånen och det tilltagande våldet mot klockhandlare runt om i landet håller urmakaren Sven Pettersson i Karlskrona sin butik stängd nästa tisdag.
– Jag har visserligen varit rätt förskonad själv de senaste åren, men utan solidaritet får vi inget genomslag för vår manifestation, säger han.
Minst hälften av Sveriges urhandlare ställer sig bakom aktionen.
Karlskrona • Publicerad 31 januari 2001
Sven Pettersson tvekar inte - en dagskassa kan det vara värt att protestera mot rånen mot urmakarna.
Sven Pettersson tvekar inte - en dagskassa kan det vara värt att protestera mot rånen mot urmakarna.Foto: 

Sven Pettersson har varit urmakare sedan 1985 och offer för tre lite större kupper‚ s k smash-and-grabs.

Skyltfönster har krossats och tjuvarna har plockat rent i skyltskåpen.

Annons

– Numera har jag järngaller, och det avskräcker. Men samtidigt har jag drabbats av fler stölder inne i butiken, och tjuvarna blir dessutom bara fräckare och fräckare, upplyser han Sydöstran.

> Framför ögonen

För ungefär en månad sedan kom t ex tre män in i hans butik intill Hoglands park. En av dem gick fram till Sven Pettersson och ville ha hjälp med en ”trasig packning” i sitt armbandsur – medan de båda andra gick ned på knäna alldeles intill disken, och började bryta på en låst klockskåp.

– Mitt framför ögonen på mig och en annan kund i butiken – jag blev naturligtvis alldeles paff, fortsätter Sven Pettersson.

– När jag gick fram och undrade vad de höll på med slog de bara ut med armarna och avbröt högst motvilligt vad de höll på med. Sedan lommade de ut ur butiken. Först långt senare slog det mig att jag ju aldrig ringde polisen – så snopen blev jag.

> ”Stammisarna” låter bli

Sven Pettersson poängterar dock mycket noga att det inte är vinddrivna existenser med ärenden i grannbutiken Systemolaget som gör sådana här saker.

– I de kretsarna är butikerna häromkring fredat område.

Det var i går lite oklart hur många urmakare och handlare som är organiserade i Stjärnurmakarna, Klockmäster, Urfackmännens Riksförbund och Förenade Sveriges Urhandel, som står bakom manifestationen.

– Men det senaste budet är att i varje fall minst 200 av oss håller stängt nästa tisdag, berättar Sven Pettersson.

– Det kostar oss en dagskassa, men det kan det vara värt.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons