Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vårdbiträden ska få ett rikare språk

”Litteratur i vården” är ett nytt pilotprojekt i samarbete med omsorgsnämnden i Karlskrona och Läsrörelsen. Syftet med projeket är att vårdbiträden i äldreomsorgen får ett rikare språk.
– Det är viktigt att kunna sätta ord på sitt omsorgsarbete, säger Tina Lindemalm, som sitter i styrelsen för Läsrörelsen.
Karlskrona • Publicerad 8 mars 2001

Läsrörelsen är en ideel förening i Sverige. Tillsammans med omsorgsnämnden i Karlskrona har Tina Lindemalm i Läsrörelsen startat ett pilotprojekt, som heter ”litteratur i vården”.

I går höll hon en insperations dag till cirka 50 vårdbiträden i Karlskrona kommun. Där berättade hon hur viktigt det är med språket och vilja möjligheter projektet har.

Annons

– Litteraturen är ett bra hjälpmedel för att utveckla sin yrkesroll som vårdtagare. Det är viktigt att kunna sätta ord på sitt omsorgsarbete, säger Tina Lindemalm.

Hon berättar att kvalitén inom äldreomsorgen höjs om man har en bra kommunikation till sin vårdtagare.

– Det finns en god utveckling inom äldreomsorgen och det är roligt att kommunen ställer upp.

Av de 50 vårdbiträden som fanns på plats under dagen, så tas tio stycken ut för vidare utbildning inom samtalsteknik och aktivt lyssnande. Det är sedan meningen att de ska bilda en läsecirkel med sina äldre där man samtalar och läser.

Projektet kommer pågå i två år och idén ska senare spridas över hela landet.

Ingrid Hoffmann, projektledare för handikappsplanen i Karlskrona, tycker att projektet är ett bra initiativtagande. Hon berättar att kultur inom vården alltid har prioriterats av omsorgsnämnden. Därför satsas det 100 000 kronor på projektet.

– Det är viktigt för vårdbiträdena att få göra någonting utöver det vanliga, säger hon.

Jonas Ottosson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons