Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Värnpliktiga utfrågas om bordellbesöket

KARLSKRONA Militären utreder bordellbesöken under försvarsövningen Baltops i somras.
Nu vill försvarsledningen få klarhet i om uppgifterna stämmer. En enkät har skickats till de 100 värnpliktiga som var med under övningen.
Karlskrona • Publicerad 20 januari 2001

Chefen för Tredje ytstridsflottiljen Jörgen Ericsson har just nu skickat ut en enkät till alla de värnpliktiga som deltog i övningen. Sexköpen skulle ha skett vid fartygens besök i tyska Kiel. Genom undersökningen vill försvarsmakten veta om befäl ska ha uppmuntrat värnpliktiga till bordellbesök.

– Jag har just skickat ut en enkätundersökning. Utredningen gör jag på uppdrag av generalinspektören, säger Jörgen Ericsson.

Annons

> Går till botten

Det är 100 personer som var värnpliktiga under perioden som ska få svara på frågor om befälen uppmuntrade dem till att köpa sex på bordell.

– Den 15 februari ska svaren vara inlämnade och sedan får vi gå vidare och ta reda på om vad som hände. Om de värnpliktiga uppfattade att befälen uppmuntrade dem till sexköp krävs en attitydförändring hos befälen och en förändring av befälsutbildningen. Sånt här får inget förekomma vid flottiljen och det strider mot vår policy, säger Jörgen Ericsson.

> Vilka svar förväntar du dig?

– Det vill jag inte spekulera i och hittills har jag bara fått in två svar. De två personerna uppger att de fått information om riskerna med sexullt överförbara sjukdomar men att befälen inte ska ha uppmuntrat till bordellbesök, säger Jörgen Ericsson.

Flottiljens egen undersökning kommer inte att innebära något rent rättsligt för de som eventuellt har köpt sexuella tjänster.

– Det är en sak för svensk polis att utreda och inget vi kan göra, säger Jörgen Ericsson.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons