Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Varvet i graven mot Hästöbornas vilja

KARLSKRONA När Hästövarvet går in på sista varvet finns det klara papper på att det sker mot Hästöbornas vilja.
I en enkät svarar 220 hästöbor att de vill ha kvar Hästövarvet som småbåtsvarv och bara 18 att de inte vill det.
Karlskrona • Publicerad 27 juni 2001

– Man lägger ner den verksamhet som gör att stadsdelen är något annat än en sovstad och skapar samtidigt ytterligare trafikproblem på Hästö, säger Göran Mårtensson i Hästö Intresseförening som ligger bakom enkäten.

Den gick ut till samtliga 620 hushåll i området, varav 248 svarade.

Annons

> Slingrig väg

170 av de svarade tyckte också att trafikmiljön på Hästö är dålig, och Göran Mårtensson menar att den kommer ytterligare att försämras om man bygger 20-30 nya bostäder längst bort på ön:

– Det ser ju ut som det gör här med en smal och slingrande väg över hela ön, en väg som till på köpet går förbi både skolan och förskolan.

Samtidigt är det en lång process innan det kan bli något nytt bygge av. Dels ska varvsområdet saneras från decennier av oljespill och rester från slipning och skrapning av gamla blyfärger och andra giftiga färger. Dels ska hela den kommunala apparaten dra igång med beslut om ny plan för att förändra markanvändning från industrimark till bostäder, med byggnadslov och möjliga överklaganden.

> Sista arbetsveckan

Men för den nuvarande varvsverksamhetens del är det slut. Detta är sista arbetsveckan för de anställda.

– Där splittrar man ett gäng med stor kompetens, säger Göran Mårtensson som är mycket tveksam till om man hinner få igång någon ny varvsverksamhet på Saltö till hösten och tror att många småbåtsägare kommer att bli strandsatta.

Göran Mårtensson menar att kommunen har en stor del av ansvaret för att varvet läggs ner:

– De blev så bländade av utsikten att få fler bostäder nära vattnet att de inte tänkte på de övriga konsekvenserna: trafikproblemen på Hästö, de anställda som blir av med jobben, båtfolket som blir av med sitt viktigaste småbåtsvarv. De vägde inte intressena mot varandra och invaggade de nya ägarna i falska förhoppningar.

> Kört för varvet

Annons

I enkäten till Hästöborna kan en del av de tillfrågade (50 personer) tänka sig att man bygger bostäder på en mindre del av industriområdet:

– Ett alternativ hade kanske varit att bygga ett mindre antal hus vid Ångslupsvägen, samtidigt som man behöll varvet och utvecklade det, menar Göran Mårtensson. – Hade kommunen drivit den linjen hade det hela kanske sett annorlunda ut - nu är det ju bara att konstatera att det är kört för varvet.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons