Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vittnen berättade om paniken

KARLSKRONA I går fortsatte rättegången kring dödsolyckan på KA 2:s stridshinderbana på Tjurkö för lite drygt ett år sedan, då en ung amfibiesoldat drunknade under en övning.
Karlskrona • Publicerad 24 januari 2001

Hela gårdagen upptogs av förhör med vittnen som inkallats av kammaråklagare Christer Almfeldt; bl a den säkerhetskontrollant som var posterad vid det ödesdigra vadningshindret och som var den som till slut fick upp den unge soldaten ur vattnet.

Olyckan har satt mycket djupa spår i den unge kadetten/säkerhetskontrollanten.

Annons

Under gårdagseftermiddagen hördes också tre värnpliktiga; kamrater med den förolyckade.

De berättade bl a om den panik som uppstod när det blev kö i hindret, när de insåg att de inte bottnade, när ledlinan trycktes ned under vattnet och deras beväpning omöjliggjorde några egentliga simtag i det iskalla vattnet.

I morgon är det paus i förhandlingarna och på torsdag åker rätten ut till Tjurkö för att bese hinderbanan och olycksplatsen.

På eftermiddagen ska försvarets vittnen höras; dels en bataljonschef, dels KA 2:s siste regementschef, överste Günter Willman.

Slutpläderingar i målet hålls nästa torsdag och dom väntas i halva februari.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons