Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Widar Andersson, s, ”Släpp fram fler friskolor”

KARLSKRONA – Om eleverna inte vill gå i en kommunal skola får den läggas ned. Kunskapsföretaget Vittra som vill starta friskola i Karlskrona är ett bra företag som kommunen borde välkomna. Vem som driver en skola är ointressant.
Det säger Widar Andersson, tidigare s-riksdagsman och ordförande i Friskolornas riksförbund.
Karlskrona • Publicerad 4 januari 2001

Om knappt två veckor kommer han till Karlskrona på inbjudan av moderaternas gruppledare i barn- och ungdomsnämnden, Karl-Gösta Svenson.

Under 90-talet satt de båda herrarna i riksdagen för socialdemokraterna respektive moderaterna.

Annons

Nu förenas politikens huvudfiender i Karlskrona i mitten på januari. Båda vill ha fler friskolor.

Två dagarsbesök

Widar Andersson besöker invandrartäta Sunnadalskolan 15 januari och håller ett anförande inför Karlskronas företagare dagen därpå.

K-G Svenson har i egenskap av ordförande för KA 2 IF bjudit in s-debattören Widar Andersson till Sunnadalskolan. Där ska han diskutera idrottens betydelse för att bryta segregationen mellan svenskfödda och utlandsdfödda.

Kommunen bygger i år en stor idrottshall jämte Sunnadalskolan. Därmed hoppas politikerna att fler svenskfödda barn lockas till Sunnadalskolan.

Samtidigt brottas socialdemokratin i Karlskrona med frågan kring fler friskolor eller inte.

Före jul rasade en friskoledebatt mellan avhoppade s-medlemmen Rolf Bengtsson (tillträdande rektor på Vedebyskolan), s-ledaren Mats Johansson och s-ombudsmannen Patrik Hansson.

> Frigörelse

Widar Anderson ger rådet till sina partikamrater att frigöra sig från lojaliteten med gamla traditioner och ”skolapparatens” krav.

I Karlskrona har barn- och ungdomschefen Kjell Kjellgren med flera skoltjänstemän avstyrkt fyra ansökningar om att starta friskolor. De väntar nu på klartecken från Skolverket.

Annons

Den högsta skolledningen varnar för konsekvenserna för de kommunala skolorna.

Dessa utarmas med hot om nedläggningar om fler friskolor startar i höst.

– Oftast är det skoltjänstemännen som är negativa i kommunerna. De ser friskolorna som ett hot. I över hundra år har staten haft monopol på styrningen av skolorna. Det är traditioner som fortfarande präglar tänkandet, säger Widar Andersson.

> Nya företag

Han tycker s-ledaren Mats Johansson och barn- och ungdomsnämndens ordförande Patrik Hansson, s, ska betrakta de ansökande friskolorna som nya kunskapsföretag. Allihop utvecklar kommunens näringsliv och höjer även skolans kvalité i stort.

– Politikerna måste vara väljarnas ombud. De ska i första hand bry sig om barnen och föräldrarna, säger Widar Andeersson.

Skoltjänstemännen är ett särintresse när de avvisar friskolorna.

Widar Andersson uppmanar partivännerna i Karlskrona att bjuda in friskolorna, eleverna, föräldrarna, skoltjänstemännen att samråda om gemensamt lokalutnyttjande med mera.

> Inget samband

Widar Andersson avvisar också kritiken om ökad segregation (åtskillnad) mellan människor där mer välbärgade familjer placerar sina barn i friskolor.

Annons

– Det finns inget sådant samband. Ingen forskning eller undersökning kan styrka uppgifterna om ökad segregation med fler fristående skolor, säger Widar Andersson.

Det är en fördom att den ensamma lågavlönade mamman låter barnen gå i kommunal skola medan den välbärgade medelklassfamiljen sätter sina barn i friskolor.

> Persson framsynt

Inom socialdemokratin är han ett kontroversiellt namn. Widar Andersson berömmer statsminister Göran Persson för framsynthet i skolpolitiken.

– När han var skolminister kommunaliserades skolan. Det var bra. Det är bättre att skolorna utvecklas efter lokala förutsättningar än detaljstyrs av staten, säger Widar Andersson.

Han erkänner att kritiken från borgerligt håll träffat rätt när det gäller monopoltänkande i skolpolitiken.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons