Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Är vårt beroende av Ericssons produktion farligt?

Nyheter • Publicerad 30 mars 2001

I den mediala virvelstorm som drogs upp av Ericssons varsel och bolagsstämma handlade väldigt mycket om Hellström och Ramqvist och aktieägarnas kritik.

Men hur är läget för företaget Ericsson och hur påverkas den svenska ekonomin?

Annons

Här är några av de centrala frågorna kring företaget som alla talar om.

? Är Ericsson ett krisföretag?

Nej. Förra året gick Ericssons med 29 miljarder kronor i vinst. Det är den största vinst som något svenskt företag gjort.

? Vad är då Ericsson problem?

De är framför allt två: 1. Mobiltelefontillverkningen går med enorma förluster. 2. Ovanpå detta kommer en efterfrågenedgång som orsakats av den fallande amerikanska ekonomin. Svagare efterfrågan på telekomprodukter har drabbat alla företag i branschen.

Mobiltelefonin hos Ericsson utgör bara en femtedel av verksamheten. I övrigt är Ericsson världsledande på många områden inom telekomsektorn. De som drar paralleller till 1970-talets Facit-kris pratar i nattmössan.

? Riskerar problemen i Ericsson att dra med hela den svenska ekonomin?

Nej. Även om Ericsson 1999 stod för 15 procent av exporten och 20 procent av tillväxtökningen i den svenska ekonomin så ska betydelsen av företaget för hela ekonomin inte överdrivas. Sverige har många företag i andra branscher som går bra.

Om Ericsson inte förmår öka produktionen överhuvudtaget i år betyder det att tillväxten i Sverige blir 0,4 procentenheter lägre än annars.

? Är Sverige farligt beroende av Ericsson?

Annons

Den svenska ekonomin påverkas både när det går bra och dåligt för Ericsson.

Företagets storlek var till stor glädje för oss under 1990-talet. Ericsson skapade 12 000 nya jobb och betydde mycket för omvandlingen av Sverige till en mer kunskapsintensiv ekonomi. Bl a genom att Ericsson-anställda har startat nya verksamheter och genom att IT-företag sökt sig till Sverige.

Problemet är inte att Sverige har för många stora företag. Problemet är att vi borde få fram fler små- och medelstora företag.

? Fler varsel sägs nu vara på väg. Behöver Ericsson verkligen varsla så många?

Nej. Sannolikt tar Ericsson till för mycket för att blidka aktiemarknaden. Målet måste vara att bevara kompetensen i företaget tills konjunkturen vänder.

Om Ericsson hade varit bättre förberett kunde man också tidigare ha arbetat fram planer för kompetensutveckling och utbildning.

När det gäller mobiltelefonerna är det dock alldeles klart att kostymen är för stor.

? Skulle små aktieägare få mer att säga till om ifall skillnaderna i rösträtt mellan A- och B-aktier avskaffades?

Nej. Små aktieägare kommer aldrig att ha en chans att påverka ett storföretag därför att den som äger många aktier har fler röster än den som äger få.

Ett avskaffande av rösträttskillnaderna (en A-aktie är värd tusen gånger mer än en B-aktie) skulle bara innebära lite mer makt till aktiefonder och pensionsfonder, de flesta av dem utländska. De 25 största ägarna i Ericsson äger hela två tredjedelar av aktiekapitalet. Mot detta väger övriga 586 000 aktieägare lätt.

Peeter-Jaan Kask
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons