Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kronraset betyder inte att ekonomin är på fallrepet

Nyheter • Publicerad 8 juni 2001

För två år sedan kostade en dollar strax över åtta kronor. I skrivande stund är kursen inte långt från elva kronor.

Betyder kronraset att också Sveriges ekonomi är på fallrepet?

Annons

Nej, det finns ingen sådan automatisk koppling. Både en för svag och för stark krona kan vara fel. Det avgörande är de underliggande orsakerna till växelkursförändringen.

Den försvagning som ägt rum den senaste tiden är av helt annan karaktär än den i början och mitten av 1990-talet.

Då var omvärldens förtroende för den svenska ekonomin i botten. Vi hade problem med inflationen och stora underskott i de offentliga finanserna och utrikesaffärerna. När kronan släpptes att flyta fritt sjönk värdet snabbt.

Men så ser det ju inte nu i Sverige.

Tvärtom pekar de flesta ekonomiska kurvor åt rätt håll. Tillväxten är god, sysselsättningen är på uppgång, hushållens reala inkomster ökar och statsfinanserna är i gott skick. Inflationen ligger i paritet med övriga EU.

Förklaringen till den fallande kronan är istället en annan.

Först och främst är det en följd av att den amerikanska dollarn stärkts mot alla de europeiska valutorna, inte bara kronan.

Varför det blivit så har även experterna svårt att förklara. Nedgången i den amerikanska ekonomin borde lett till en försvagning av dollarn istället.

Men överslag är vanliga med fritt rörliga växelkurser. ”Felaktiga” nivåer kan bita sig fast länge.

Den kortsiktiga försvagning som skett i kronans kurs i förhållande till euron kan förklaras av tillfälliga faktorer.

Annons

Bland annat har stora engångsbelopp placerats i utländska fonder i samband med att premiepensionssystemet drog i gång och utländska placerare har ratat Ericsson-aktien och plockat hem stora belopp från den svenska aktiemarknaden. Detta har inneburit att pengar strömmat ut ur landet och pressat värdet på kronan.

Eftersom de tillfälliga faktorerna är just tillfälliga samtidigt som den underliggande ekonomin går bra finns ingen anledning till panik. På lite längre sikt har ju kronan också hållit jämna steg med euron.

Förr eller senare kommer den svenska kronan att återgå till ett långsiktigt mer rättvisande värde.

En stark krona är inget mål i sig. Att beskriva kronkursen som en betygsättning, där ett högt värde är bra och ett lågt värde dåligt är en vilseledande förenkling.

Det finns för- och nackdelar med såväl en stark som en svag krona.

En stark krona gör det billigare för oss att turista utomlands. Importerade varor blir billigare och håller nere inflationstrycket.

Men en stark krona gör också svenska varor dyrare utomlands. Det slår mot produktion och sysselsättning i exporten. Och den inhemska turistnäringen drabbas när de utländska besökarna får färre kronor för sina dollar.

Det största problemet med en svag krona är att den kan sätta fart på inflationskarusellen. Dels genom att importerade varor blir dyrare, dels genom att de goda tiderna för exportindustrin leder till överhettning som sprids till andra delar av ekonomin.

Men just nu verkar den risken inte vara särskilt stor.

Peeter-Jaan Kask
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons