Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Länen borde sluta konkurrera

Nyheter • Publicerad 15 mars 2001

Äntligen inser medierna betydelsen av våra regioner! Ovissheten om vad starka regioner leder till är stor och makten förflyttas från Stockholm till mer lokala nivåer. Det gränslösa Europa blir sammansatt av starka regioner som i framtiden inte frågar från vilket land du kommer utan vilken region du representerar. ”Agenda”, samhällsprogrammet som SVT sänder på söndagar tog i senaste programmet upp frågor om de allt starkare regionerna i Sverige.

Givetvis diskuterade programmet riksdagens allt svagare roll och förutom regionen runt Siljan, rapporterade man även om läget i Blekinge. Karlskronas kommunalråd, Mats Johansson, gjorde uttalanden om att Gdansk faktiskt är närmare för oss i Blekinge än vad Stockholm är. Den regionala styrkan blir allt större. Varje region har efter EU-medlemskapet sökt egna strukturfondspengar och hittat nya samarbetspartner. Betydelsen av riksdagen i Stockholm ifrågasätts. Självklart måste någon representera landet Sverige och föra vår talan officiellt, men förändringar är att vänta.

Annons

Vi behöver se över vårt demokratiska system, våra förtroendevalda och hur vi egentligen får en representativ demokrati. Makten är förskjuten och besluten tas på andra instanser. Regionerna kör sina egna rejs.

Den lokala och regionala förankringen blir allt viktigare. I detta ”gränslösa” Europa kan jag ändå ifrågasätta vissa regioner. I Skåne talas det mycket om Öresundsregionen. Många arrangemang hålls där danskar och svenskar integreras helt naturligt. Det blir en flytande arbetsmarknad, för att inte tala om utbytet mellan universiteten. Östra Skåne däremot upplever inte alls samma explosionsartade utveckling och framtidstro. Här pekar många siffror åt motsatt håll.

Många möten mellan politiker i vår egen region Blekinge-Växjö-Kalmar resulterar i ökade samarbeten. Dock verkar den mentala spärren för många politiker och även företagare vara större.

Avståndet till Kalmar är drygt en timme och lite mer till Växjö, beroende på varifrån man åker. Dock verkar konkurrensen mellan länen och kommunerna vara starkare än det samarbete som finns. Geografiskt sett är inte avstånden så stora, men det naturliga samarbetet uteblir.

Jag menar inte bara att kommunalråd ska träffas och skapa nätverk utan även andra grupper i samhället. Blekingeförbundet är ett bra initiativ, men varför finns det inget samarbete för Sydostregionen?

Visst finns SydSam, Sydsveriges samarbetsorganisation, men jag tror på en mindre region runt just triangelområdet Blekinge-Växjö-Kalmar. Egentligen vore detta mer naturligt. Tillsammans blir vi starkare och kommer även att få en ännu mer utpräglad region än vad Öresund är. Tyvärr är väl byråkratin och systemet väldigt stelt. Men här gäller det att arbeta långsiktigt.

Hur ska vi få kranskommunerna som ligger runt de expansiva storkommunerna att även de dras med i utvecklingen?

Hur ska vi tillsammans prioritera, samarbeta och profilera oss?

Jag tror att regionerna kommer att bli allt starkare och att vi snart behöver omvärdera riksdagens betydelse. I framtiden kommer vi att ha regionen som utgångspunkt och därifrån skapa ytterligare kontakter med bl.a. Balkan och Polen.

Kalmar ligger långt fram i sina kontakter med Östersjöregionen. Jag vet att även Blekinge har kontakter, men inte alls lika långtgående som Kalmar. Växjö har fantastiska nätverk mellan ledande politiker och företag. Både Kalmar och Växjö fick Ungdomsparlamentet långt före oss här i Blekinge och hur långt har ungdomarnas motioner egentligen nått här i Blekinge?

Vi får skynda långsamt. Jag tror vi har mycket att lära av varandra. Regionen skulle kunna arbeta med strategiska frågor och företräda - precis som Blekingeförbundet gör idag.

Cecilia Eklund
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons