Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Med motion på arbetstid blir det fler friska hjärtan

Nyheter • Publicerad 1 mars 2001

Att utseende spelar en stor roll är väl alla överens om. Under de senaste åren har den allmänna kroppsfixeringen ökat. Människan har alltid varit intresserad av utseende, men under senare delen av 1900-talet accelererade hysterin runt vårt yttre. Att följa modet och klä sig rätt har alltid varit viktigt. Idealvikten har under de senaste åren varit allt svårare att uppnå. Titta bara på olika ”årsmodeller” av Fröken Sverige, vilka kurvor de tilläts ha under 50- och 60-tal! Underbart! Mirakelpiller och bantningsmetoder säljs allt oftare som förstasidesnyhet på en mängd veckotidningar. Så har det varit länge. Bulimi och anorexi är något som alla känner till och som är vanligare än vi tror. Få tjejer är verkligen nöjda med sitt utseende. Det finns alltid något vi vill förändra. Nu finns ju också den möjligheten. Plastikoperationer skjuter i höjden och människor sparar i år för bröst-, mag- och ansiktslyftningar. Undrar hur vi klarade oss innan den möjligheten fanns? I dagens samhälle kan även tjejer under 18 få möjlighet att operera sig – även innan kroppen är färdigutvecklad! Denna enorma hysteri över att vi bara måste se vackra och slanka ut följer oss igenom hela livet! Trots att utseendet blir allt viktigare så kommer allt fler rapporter om att vi bara blir tjockare och tjockare. Människor med överdriven fetma och överviktiga barn blir allt vanligare. Är det inte konstigt? Vi är så enormt medvetna om vårt utseende och ändå ökar vi i vikt? Jag får inte den ekvationen att gå ihop. Titta bara i mataffärerna! Gröna nyckelhålet och en mängd fettsnåla och näringsriktiga alternativ översvämmar många hyllor. Medvetenheten om hälsa och kost finns. Vi vet vad som är onyttigt, men ändå går inte kunskap och verklighet ihop.

Forskare slår larm och säger att ungdomar inte kommer att orka arbeta i framtiden. Vi rör oss så lite att vår fysiska styrka blir minimal. Sverige är efter Irland näst sämst i Europa, när det gäller idrott i skolan. En timme i veckan har vi i svenska skolor. Det är glädjande att se att allt fler skolor tar problemet på allvar och väljer att utöka schemat med fler timmar av fysisk aktivitet. Ibland får jag en känsla av att många tycker det är obehagligt att vara svettiga och ännu värre att bli andfådd. Att träna är viktigt, men utseendehysterin verkar inte motivera fler till att motionera. Många lever istället efter mottot: ”Ju mindre jag äter desto smalare blir jag.” Detta leder till smala tjejer, som inte tränar eller som tränar hysteriskt. Kalori efter kalori ska arbetas bort. Dock ökar andelen fysiskt inaktiva barn och ungdomar. Detta är en tickande hälsobomb för framtiden. Det är en fråga om hur vi formar vardagen. Skolorna sätter in mer gympa på schemat, företagen börjar uppmärksamma ohälsan och arbetar med företagsvård. Jag tror ändå att det viktigaste är att vi börjar ta detta problem på allvar och för upp frågan på dagordningen. Det behövs aktiva åtgärder nu som måste genomströmma hela samhället. Att ändra vardagen är svårt och vi sitter stilla mycket mer än vad vår kropp egentligen är designad för. Här gäller ett personligt ansvar och en insikt om vilken stor skillnad olika levnadsvanor kan få för en människa. Jag har ett litet förslag. Istället för att införa arbetstidsförkortning så skulle vi kunna lägga in timmar av fysisk aktivitet på arbetstid. Skogspromenader, gympa och simning hade gynnat hela samhället och minskat många sjukskrivningar. Vi hade fått fler lyckliga leenden och många friska hjärtan.

Cecilia Eklund
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons