Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mer tiara än attityd i unken Fröken Sverigetävling

Nyheter • Publicerad 19 mars 2001

Mer attityd. Mindre tiara. Så lydde parollen för Fröken Sverige-tävlingen, som arrangerades i lördags.

Exakt vilken slags attityd som menas är och förblir outrett, och bäst är väl säkert det.

Annons

Klart är däremot att lördagens evenemang utsattes för ett så kallat feminstattentat (myntare av uttrycket: kvällstidningarna).

Det var inte heller tillställningens enda crazy inslag, alltså förutom det här med relationen tiara-attityd.

Intervjuer med tio av kandidaterna i lördagens Expresen avslöjar obönhörligt.

Ett axplock: ”Ordet feminist har kommit att betyda att man vill utrota alla killar från jordens yta. Och det vill inte jag”, säger exempelvis Therese Selander, 19, också titulerad Fröken Härjedalen.

”Visst vill man ha jämlikhet men man vill ju inte gå så långt att man slutar rakar benen”, anser Malin Olsson, 18, även kallad Fröken Dalarna och nu också Fröken Sverige.

Det var nämligen hon som visade sig ha mest attityd och kanske då minst tiara, och därför tog hem det spel som bara att döma av vinnarens yra uttalanden om benrakningar bör byta slogan till: ”Mindre attityd. Mer tiara”.

Vidare anser Anna Hjelm alias Fröken Småland, 24, att: ”Jag är inte feminist. Jag accepterar att det är som det är.

Män tjänar mer och så har det alltid varit, men det är inget jag orkar bry mig om”.

På frågan ”Varför är så få av kandidaterna feminister?” svarar 19-åriga Katrin Martén-Fröken Norrbotten:

”För att vi kanske inte är det. Jag kan inte ens säga vad ordet betyder. Kanske är det att man tycker att det är ojämlikt i samhället och det tycker inte jag”.

Annons

Sammantaget är det så att man baxnar. Och då ska vi inte glömma att tävlingen genom åren ofta varit en uppvisning i omedvetenhet.

Minns gör vi till exempel ett år, då en av misserna på frågan ”vad är orättvisa för dig” svarade: ”Att människor tvingas betala så mycket i skatt”.

De här svaren är ännu mer hopplöst reaktionära. Att många av tjejerna verkar så totalt omedvetna måste absolut sägas indikera allvarlig könsrolls-regression, även om underlaget inte är statistiskt. Förutom att ställa upp på det faktiskt löjliga och mossiga i att tävla i så kallad skönhet verkar det som att kandidaterna missat att gå i skolan, eller om det nu är så att det är något fel på det svenska utbildningsväsendet.

Vad som i dessa uttalanden avslöjas är en skrämmande låg kunskapsnivå kombinerad med brist på ödmjukhet.

Tjejerna som alltså är mellan 18 och 24 år verkar inte känna till hela den kamp, som till exempel ligger bakom deras egen rösträtt. Luckorna är dessutom skrämmande stora när det gäller svensk nutid. För är det något som måste anses vara väldokumenterat, så är det just att kvinnor fortsätter att släpa efter och det speciellt om kön kombineras med klass. Bara svaren indikerar könsrollskonserverande spektakel. Det är egentligen mer upprörande än att unga tjejer likt på boskapsauktion tvingas strutta runt på en scen iklädda baddräkt och högklackat. För egentligen finns det mer allvarliga världsproblem att gå igång på än Fröken Sverige, även om tävlingen naturligtvis är en uppvisning i unkna könsroller á la husmoderskalender-tiden på 50-talet. Klassklyftor och krig känns värre.

Om det nu inte vore så att tävlingen obönhörligt den här gången avslöjar att det finns unga tjejer i Sverige i dag som är totalt okunniga i historia och samtidigt struntar i andra människor men ändå på bästa sändningstid lanseras som förebilder. Faktiskt riktigt skrämmande.

Helena Klingspor
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons