Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Politisk renhållning i Wien och Tyskland

Nyheter • Publicerad 27 mars 2001

Det var val på tre håll i söndags och en hyfsad dag för den politiska renhållningen. I Wien valdes borgmästare och fullmäktige, och Jörg Haiders så kallade frihetsparti åkte på en rejäl och väl unnad förlust.I Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz i sydvästra Tyskland var det val till delstatsparlamenten, och i den första delstaten åkte det högerextremistiska partiet Republikanerna på en glädjande förlust, klarade inte spärren på fem procent av rösterna för att få mandat. Mot nio procent för fyra år sedan.

Valet i Wien var intressant av flera skäl. Wien har en femtedel av landets invånare. I Österrike hålls inga andra val de närmaste två åren. Frågan var hur det största partiet, socialdemokraterna, skulle klara sig och hur det skulle gå för Haiders parti.

Annons

Socialdemokraterna ryckte fram och fick 47 procent av rösterna. Partiet har nu absolut majoritet i fullmäktige och kan styra ensamt om det så önskar. Hittills har partiet regerat ihop med det katolska folkpartiet.

Att frihetspartiet skulle gå tillbaka var väntat men nedgången blev större än förutsett. Partiet tappade åtta procent i röster men är alltjämt näst störst med 20 procent.

I det senaste parlamentsvalet i Österrike fick frihetspartiet fler röster än socialdemokraterna i Wien. Förklaringen var att missnöjda arbetare proteströstade. Nu har dessa väljare tydligen återvänt till socialdemokraterna.

Wien är en egen provins i förbundsstaten Österrike, och i ett par tidigare delstatsval har Haiders parti gått tillbaka. Tendensen tycks stå sig som väl är.

Haider är inte längre Frihetspartiets ledare utan formellt bara ledare för delstatsregeringen i Kärnten. Men när det såg illa ut i Wien kallades han in och bar sig lika svinaktigt åt som man kunde vänta med bland annat smutsiga formuleringar om en judisk rabbin.

I sammanhanget kan man notera att svensk TV4 hade en urusel intervju med Haider dagarna före valet i Wien. Den kvinnliga intervjuaren ställde snälla frågor och lät Haider hållas med väloljade svar. Om hon hade gjort jobbet så hade hon formulerat frågor i förväg, ställt samman de vidriga svar han har tillåtit sig i olika sammanhang och konfronterat Haider med dem när han gled undan.

Filmprofessorn Leif Furhammar skriver om TV en dag i veckan i DN, och han skar intervjuaren i tunna skivor. Inhemska pappskallar kunde ju slicka i sig Haiders förkunnelse, och det ostört.

Det var mindre spännande i de båda tyska delstaterna. Baden-Württemberg med tio miljoner invånare är ett av Tysklands mest välmående områden med den lägsta arbetslösheten i hela landet, aningen över fem procent.

CDU har regerat delstaten i 48 år, och den sittande regeringschefen Erwin Teufel (Djävul på svenska) hade inget att oroa sig för. I söndags gick partiet fram något och fick drygt 44 procent av rösterna. Hittills har han regerat ihop med det någorlunda liberala FDP och lär fortsätta med det.

Teufel betraktas som något av landsfader, och det gör också hans kollega socialdemokraten Kurt Beck i Rheinland-Pfalz med fyra miljoner invånare. Partiet bärgade en säker seger med 45 procent av rösterna mot 35 för CDU, omvänt resultat jämfört med Baden-Württemberg.

Annons

I rikspolitiken har utgången i den senare delstaten betydelse för med det behåller CDU en spärrminoritet i förbundsrådet, det nationella parlamentets första kammare där medlemmarna tillsätts av delstaterna. Så kan CDU göra livet surt för kanslern Gerhard Schröders koalition mellan socialdemokrater och De gröna genom att fördröja förslag som regeringen lägger fram och som måste behandlas av förbundsrådet.

Man kan också notera att De gröna gick tillbaka i båda delstaterna, och det lär göra deras sits i förbundsregeringen svårare. I synnerhet som det just nu går en protestvåg genom norra Tyskland mot transporter av utbränt tyskt kärnbränsle från upparbetning i Frankrike till förvaring i Tyskland. De gröna blev stora på protester mot dessa transporter som har legat nere i fyra år. Nu får de ta ansvar för att de fortsätter, och det som regeringsparti.

Per Sjögren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons