Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Självklart blir inget bättre av våldsamheter

Nyheter • Publicerad 16 juni 2001

Att det är toppmöte i Göteborg är det väl få som missar. Det svenska ordförandeskapet är snart slut och skall krönas med sammankomsten av alla viktiga ministrar, beslut om EU:s utvidgning och besöket av USA:s president.

Dock fylls tidningarnas löpsedlar med djupgående beskrivningar på alla olika grupper av demonstranter och förväntade kravaller. Sida efter sida ägnas åt att analysera varje liten fraktion, från olika delar av Europa som valt att ta sig till Göteborg för att visa sitt missnöje. Från av ha varit en möjlighet att gå på seminarier för och emot EU och Emu förvandlas staden från att vara folkfest till att bli belägrad och alla väntar på de stora upploppen.

Annons

Självklart skall allas åsikt respekteras, och jag kan acceptera att vissa organisationer har en negativ inställning till EU. Vi har en representativ demokrati där de folkvalda för vår talan.

SSU Karlskrona kommer under helgen att besöka Göteborg för att engagera oss i seminarier och föreläsningar och föra en vettig dialog och debatt kring EU. Av samma anledning som jag väljer att engagera mig inom SSU så tror jag att ett medlemskap i EU är viktigt. För att förändra medlemskapet och göra fler människor delaktiga, måste vi delta i det arbetet. EU är i ständig förändring, se bara på utvidgningen. Det blir vad vi gör det till. Många bitar med EU kan jag starkt kritisera och vilja ändra på, men att försöka ta mig in på Svenska Mässan, fredligt eller med våld kommer inte att förändra den saken.

Självklart ska vi demonstrera mot orättvisor. Men att organisera skadegörelse, planera attacker mot polis och mötesdeltagare skapar bara konflikter och ännu mindre möjligheter att påverka förändringar.

Media frossar i alla upprorshjältar som tar på sig hockeyutrustning och springer ner på stan. Effekten är slående. Som med alla fotbollsligister samlas folk som slåss för slagsmålens skull och för att de vill mucka gräl.

Här har media ytterligare ett ansvar. På samma sätt som tidningar och TV inte borde ge nazister och rasister utrymme i pressen vid deras skadegörelse och demonstrationer, borde inte heller destruktiva kravallungdomar få synas med tegelstenar och hjälmar på huvudet. Extremexempel är tårtkastaren, som attackerade Bosse Ringholm.

Fredrik blev nerslagen utanför sin port i lördags. Bakifrån med en sten i huvudet. Tre killar sparkade honom när han låg ner och brände honom i ansiktet. Han är en av alla de unga SSU:are, och även andra politiker som dagligen visar sin avsky mot nazister och rasister i Sverige.

Fredrik blev nerslagen även förra året och gick till polisen. Efter rättegången överklagade nassen, som dömts. I morgon skall de upp i rätten igen. Sannolikt för att tysta Fredrik försökte killarna slå ner honom. Han hotas för att han tar avstånd från orättvisor och diskriminering.

Om det hade funnits fler som Fredrik, som vågade stå upp och vara den vardagshjälte, som han verkligen är, så hade i alla fall jag känt mig tryggare för framtiden.

Cecilia Eklund
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons