Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

TV-drama i Prag som hård politik

Nyheter • Publicerad 9 januari 2001

En arrogant maktens kartell i Prag får nyttig undervisning i demokrati av medborgarna. Det började med en klumpig manöver tidigt i december förra året och gällde kontrollen över de båda statliga TV-kanalerna i Tjeckien. Först avsatte styrelsen för stats-TV den dåvarande chefen. Styrelsen består av nio personer, sju av dem från de båda största partierna. Kvickt tillsatte styrelsen en ny chef utan att bry sig om den vanliga gången för tillställningen av höga tjänster. Andra intresserade fick inte en chans.

Styrelsen tar förment inga politiska hänsyn, men i detta fall handlade det om krass politik. Den nye TV-chefen heter Jiri Hodac och anses lyda ledaren för det största borgerliga partiet, Vaclev Klaus. Hodac blir knappast långlivad. I senaste veckoskiftet uppmanade en majoritet i parlamentets andra kammare honom att avgå. Gör han inte det bör styrelsen sparka honom.

Annons

Tillsättningen av Hodac som TV-chef utlöste protester. Uppskattningsvis 30.000 människor demonstrerade i Prag mot honom och den politiska beslutsgången. Det var i december. Det var den största manifestationen i Prag sedan ”sammetsrevolutionen” på hösten 1989 då det kommunistiska systemet föll i ett fredligt maktskifte.

Men den första vågen av demonstrationer mot maktens kartell i Prag drog över landet i början av december 1999. Då demonstrerade mängder av människor i tjeckiska storstäder mot vad de ansåg vara missbruk av det demokratiska systemet.

Först några ord om Hodac som person och TV:s nyhetsredaktion. Han kan inte vara helt utan förmåga som journalist för han har varit medarbetare i BBC:s nyhetsprogram på tjeckiska. 1999 var han kort tid nyhetschef för tjeckisk statis-TV men avgick därför att han kom på kant med redaktionen som ansåg att han var alltför lydig mot ledarna för de båda största politiska partierna. Nyhetsredaktionen värnade om sitt oberoende.

Den gamla konflikten flammade upp när Hodac tillsattes som TV-chef i december i något som liknar en politisk kupp. Nyhetsredaktionen ansåg att dess oberoende var hotat på nytt och började med nyhetsprogram i egen regi. Hodac söker stänga nyhetsprogrammen som ändå når någon miljon tittare via kanal och sattellit. I slutet av december stänger Hodac båda TV-kanalerna helt i nära två dygn.

Nyhetsredaktionen barrikaderar sig i sina arbetslokaler och vägrar ge upp. Den socialdemokratiske inrikesministern vägrar att sätta in polis, och Hodac får förlita sig på TV:s eget säkerhetsfolk. Han stänger av toaletterna hos nyhetsredaktionen. Men Pragbor reser stegar på baksidan av TV-huset, langar in mat och dryck samt toastolar till journalisterna.

Situationen är grotesk. Hodac beter sig som makthavare på den kommunistiska tiden och därför vänds mångas vrede mot honom och det system som gjort honom möjlig.

Det började efter valet till parlamentets andra kammare sommaren 1998. Det konservativa partiet ODS under Varclav Klaus gick tillbaka och det socialdemokratiska partiet gick fram. Fyra mindre partier fick också mandat.

Socialdemokraterna under Milos Zeman bildade minoritetsregering, och för den politiska stabilitetens skull fixade han en maktens kartell med Klaus och ODS. Politiska beslut fattas i samråd mellan ledare utan insyn utifrån. Regeringschefen bytte ut fyra ministrar för att vara Klaus till lags. Klaus skulle få tillsätta TV-chef.

Tidigare var Tjeckien mönsterland bland ansökarna och till EU. Men i flera år har landet sackat efter ekonomiskt, både under den förra och den nuvarande regeringen. Ekonomin står stilla, arbetslösheten är ett gissel, och de styrande har svårt med reformer.

Nu anar man att maktens kartell i Prag rämnar, och väl är det.

Per Sjögren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons