Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varje generation ska erövra politiken, Mats Johansson

Nyheter • Publicerad 7 juni 2001

Jag blir direkt förvånad över svaren som Mats Johansson ger om Ungdomsparlamentet. Som kommunpolitiker finns det många olika områden att prioritera inom sin kommun. Men att säga att kommunfullmäktige inte har så mycket att göra med frågorna som togs upp på Ungdomsparlamentet 2000 är ju direkt felaktigt.

Sist jag tittade efter så är vi politiker ytterst ansvariga för skolornas verksamhet. Om något inte fungerar på skolan och elevråd och ledningen för skolan inte lyssnar så måste det finnas ytterligare instanser att vända sig till. Att inte låta ungas frågor tas upp på den riktiga dagordningen inom kommunen, d.v.s. på fullmäktige är ju att genast klassa dessa som mindre viktiga.

Annons

Jag vet att Ronneby kommun och andra kommuner svarat på sina motioner från Ungdomsparlamentet, och det är bra, men inte tillräckligt. Varken jag eller eleverna väntade oss att kanske alla motioner skulle kunna göra en förändring. Dock fanns det många lovord och flera löften om fler forum för ungdomar.

Jag tycker inte att ett ungdomsråd, är tillräckligt. Här handlar det inte om partipolitik. Varken Mats eller Urban Sylvan (fp) verkar förstå vikten av att hålla den politiska dialogen levande. Ni fortsätter att prata partipolitik och ser inte vad som håller på att hända med det politiska systemet. Demokratin urlakas.

Jag vet att det är valår nästa år och att Ungdomsparlamentet kanske inte prioriterats. Här gäller det att framhålla varför just det egna partiet är bäst. Jag pratar om ett demokratisk system som inte kommer att hålla i längden om vi inte förändrar vårt synsätt.

När uttalanden som ”förändringen måste komma under ifrån och inte uppifrån” nämns i tidningarna, som svar på varför inte ett nytt parlament startas, blir jag rädd. 6000 elever deltog ivrigt i vårt arbete, 349 valda ombud sa enhälligt att de ville ha ett nytt ungdomsparlament. Är detta inte en klar signal om vad unga vill se i länet? Vad mer förväntas? Att i ett öppet forum få lyfta fram viktiga frågor och låta alla komma till tals är viktigare än vi tror. Att ge utrymme, självförtroende och möjlighet till påverkan även för de grupper i samhället, bland de unga, som väljer att ställa sig utanför de politiska ungdomsförbunden. Deras arena och forum finns inte. Jag tror att det är ytterst viktigt att ge denna möjlighet och att politikerna som deltar verkligen uppfyller de löften som de avlägger på dessa sammankomster. När Simon på Rödebyskolan tar fram protestlistor för mer datorundervisning så lyssnar hans skola på hans åsikter. Alla elever har inte detta privilegium.

Ungdomsparlamentet behövs för att lyfta fram alla dessa frågor. Majoriteten av motionerna rörde skola, kommunikationer och fritid. Det flesta förslagen som framkom var inga jättestora förändringar, med enorma kostnader, utan nya enkla idéer.

Jag tror inte att Mats Johansson förstår vikten av Ungdomsparlamentet och alla dessa ungdomar som deltog. Svårigheten är väl att få alla deltagarna i Blekingeförbundet, d.v.s. kommunerna att delta aktivt i arbetet och dessutom skjuta till ekonomiska medel.

Kalmar har redan börjat sina anställningar, och Blekinge tänker inte fortsätta. Vad är det som gör att Kalmar åren 1996, -98 och -00 har haft Ungdomsparlament och nu fortsätter 2002? Det finns kanske en anledning till att de också utsetts till Årets Ungdomskommun. Varje generation ska erövra politiken. Nu har vi försökt. För att hålla demokratin levande måste ni visa barn och ungdomar att ni tar dem på allvar.

Cecilia Eklund
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons