Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vi tjejer måste vara tuffare och inse vårt egenvärde

Nyheter • Publicerad 18 januari 2001

Män tjänar 25 procent mer än kvinnor. Detta är fakta i dagens jämställda Sverige. Män och kvinnor finns på helt olika arbeten, de flesta chefer, experter och andra välbetalda arbeten innehas av män. De flesta kvinnor arbetar inom stora och lågbetalda yrkesgrupper. Den största löneskillnaden mellan män och kvinnor på samma arbetsplats handlar om hierarki. Männen finns i toppen och kvinnorna i botten. Löneläget är högre i den privata sektorn där männen befinner sig medan kvinnorna jobbar inom den offentliga sektorn.

Orsaken till löneskillnaderna är flera. Män och kvinnor prioriterar ansvaret för barnen olika. Många arbetsgivare ser heller inte kvinnors kapacitet men framför allt har män makten över hur arbetet ska värderas. Och som det ser ut idag har makten bestämt att vi inte har råd att betala en sjuksköterska lika mycket som en tekniker.

Annons

Om det hade funnits fler män inom kvinnodominerade yrken så tror jag att män och kvinnor tjänat mer lika. Men det finns även kvinnodominerad yrken som är ojämställda. Ett lysande exempel är skolan. Här behövs fler manliga förebilder, för att från början ändra attityder som finns där redan när vi föds. Som tjej förväntas jag vara på ett speciellt sätt. Kommer jag utanför dessa ramar höjs oftast ögonbryn och det är lätt att bli klappad på axeln. Att ha åsikter, verbal förmåga och framåt anda anses inte vara speciell ”kvinnligt”. Tack och lov förändras världen. Men vi ska inte tro att vi lever i ett jämställt samhälle.

Av tradition ses mannen ofta som familjeförsörjare. Många anser fortfarande att kvinnor har bättre hand om barnen och är bättre på att vårda. Jag tror att detta är en myt. Min mamma har alltid tjänat mer än min pappa och där har det varit omvänt förhållanden. På senare år har han tagit allt större ansvar för hemmet Tradition har gett ojämställdhet.

Det finns invanda roller som visas tidigt i livet. Redan på dagis får pojkar mer uppmärksamhet för att de syns och hörs mer. Det finns mallar som ska följas och i gymnasiet finns klara pojk- och flick- program om man ser på avgångsklasserna och vem som väljer att gå var. De fem vanligaste kvinnoyrkena är också de fem lägst betalda.

Vi tjejer måste våga mer. Tekniska utbildningar för tjejer har fått stor genomslagskraft. Alltfler tjejer söker sig till högskolan. Ett samhälle och en arbetsmarknad som har dominerats av män måste nu göras om för att bli mer tillgängligt för alla och möjliggöra karriärvägar även för de som vill ha både familj, barn och ett bra arbete. Vi hittar nya områden, utbildar oss och väljer att kombinera familjeliv och karriärmöjligheter.

Vi tjejer blir alltmer eftersökta som ledare och chefer. Jag tror att vi som tjejer måste vara med tuffa och inse vårt egenvärde. Vi måste ställa högre krav på jämställdhet i både arbetslivet och i hemmen. Mycket har gjorts men så länge som kvinnor tjänar 25 procent lägre än männen så är det inte bra. Här krävs tydligare lagar om lönediskriminering och tydliga signaler från politiskt håll.

Det är dags att ifrågasätta om vi kan ge så mycket mer för aktiespekulater och konsulter än de som vårdar våra sjuka och fostrar morgondagens generationer.

Cecilia Eklund
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons