Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

1 Cuz gör låt med Ed Sheeran: "Blev chockad"

Han började med att rappa om sitt liv i förorten och blev snabbt stor på den svenska hiphopscenen. Nu samarbetar 1 Cuz med Ed Sheeran – och remixar dennes låt "2 step".
Musik • Publicerad 4 maj 2022
"Det här blir som bensin, det blir en extra drivkraft. Det får mig att vilja hjälpa folk som jag har etablerat mig mer än, det får mig att drömma om mål utomlands, i Norden, Skandinavien och Europa", säger 1 Cuz som gör en remix med Ed Sheeran, av dennes "2 step".
"Det här blir som bensin, det blir en extra drivkraft. Det får mig att vilja hjälpa folk som jag har etablerat mig mer än, det får mig att drömma om mål utomlands, i Norden, Skandinavien och Europa", säger 1 Cuz som gör en remix med Ed Sheeran, av dennes "2 step".Foto: Paul Wennerholm/TT
Att Ed Sheeran nyligen tillägnade 1 Cuz en låt på en spelning är bland det sjukaste som hänt honom, säger den svenske hiphopartisten.
Att Ed Sheeran nyligen tillägnade 1 Cuz en låt på en spelning är bland det sjukaste som hänt honom, säger den svenske hiphopartisten.Foto: Joel C Ryan/AP/TT
"Det är fett kul, det känns som att jag verkligen representerar Sverige på en så stor scen. Och det som är det sjukaste är att jag verkligen har haft en känsla av att jag ska göra en låt med Ed Sheeran, innan", säger 1 Cuz.
"Det är fett kul, det känns som att jag verkligen representerar Sverige på en så stor scen. Och det som är det sjukaste är att jag verkligen har haft en känsla av att jag ska göra en låt med Ed Sheeran, innan", säger 1 Cuz.Foto: Paul Wennerholm/TT

För första gången sjunger 1 Cuz lika mycket som han rappar på en låt. Lyssnarna kan vänta sig ett nytt sound, berättar han, men inleder ändå Ed Sheerans låt på svenska.

– Jag är ju svensk, Sverige är basen. Man måste göra det man är bäst på, det är språk nummer ett för mig och har varit det i hela mitt liv. Men däremot måste man också förstå var han kommer ifrån och vad han försöker göra. Han försöker bryta språkbarriärerna med musiken. Han försöker säga att musiken är världens språk, säger den svenske hiphopartisten, som blev "chockad" när Ed Sheeran föreslog ett samarbete.

Annons

– Det är inte varje dag en av världens största artister säger "kom och gör musik".

"Sjukaste som hänt"

Det var när Ed Sheeran kom till Sverige som 1 Cuz träffade britten på en intim spelning i studion för representanter från musikindustrin. Där passade han på att ge artisten en av de karaktäristiska masker han själv brukar bära, och en fotbollströja med Sheerans namn på – samtidigt som han uttryckte sin uppskattning för popstjärnans musik, som han ofta lyssnat på hemma.

– Jag sade att jag alltid brukar ha på mig en mask, för att jag vill vara anonym. Jag vill bara göra musik för att jag älskar det. Då berättade han att om han hade kunnat för tio år sedan hade han också satt på sig en mask, precis innan han blev känd.

1 Cuz tycker fortfarande att kändisskapet är artisteriets baksida. Han har tidigare berättat att han är uppvuxen i Hässelby med rötterna i Somalia och att han började skapa musik när han gick igenom det han beskriver som "tuffa tider". Sedan han följde med en kompis till studion 2018 har allt gått snabbt. Men nu börjar han trots allt vänja sig vid sin nya artistroll.

– Verkligheten har kommit ikapp mig och jag har omfamnat den. Men det var en riktig omställare i början. Det var en stor skillnad mot livet och planerna jag hade, säger han.

Samarbetet med Ed Sheeran har motiverat honom ytterligare – både att göra karriär utomlands och att hjälpa andra som har samma drömmar. På en spelning tillägnade Sheeran nyligen "sin nya vän" 1 Cuz en låt.

– Bara det var det sjukaste som hänt mig. Då pratar jag som ett fan, säger han.

"Människor med känslor"

Tidigare har 1 Cuz musik till stor del handlat om kriminalitet, våld och droger, eftersom det var verkligheten som omgav honom. Han har också, enligt egna uppgifter, själv avtjänat ett kortare fängelsestraff. Trots att han säger sig ha arbetat för att lämna sådana problem bakom sig vill han fortsätta att skildra de utsatta områdena.

– Så länge det finns en liten pojke som känner att han har blivit lämnad av allt och alla i samhället och att det inte finns någon han kan vända sig till — eller för den delen en tjej — så länge det finns människor som har de känslorna som jag har haft så kommer det att finnas min typ av musik, eller så kommer jag att skapa den, säger han.

Han förstår kritiken som riktats mot gangsterrappen men poängterar att låtarna skildrar en samhällsproblematik som inte försvinner bara för att artisterna fördöms. Samtidigt hoppas han själv kunna undvika stämpeln – han vill inte begränsa sitt musikskapande.

Annons

– Jag har försökt visa min kreativa sida och att jag kan bidra till samhället på ett bra sätt. Jag har verkligen försökt visa att man kan rappa om det här — mitt mål har varit att visa "du behöver inte vara rädd för den här masken. Du behöver inte vara rädd för den här musiken". Det är människor med känslor i den också.

Fakta: 1Cuz

Aktuell: Med en remix av Ed Sheerans "2Step".

Bakgrund: Släppte 2018 låten "Akta mannen" och har sedan dess blivit en av de stora på den svenska hip hop-scenen med låtar som "För sent" och "Caravaggio". Bär mask och har inte avslöjat sitt namn.

Planer: "Nu kommer ett album, jag har jobbat på det ett tag nu och lagt ner mycket tid och kärlek. Det kommer att komma lika feta grejer."

Om masken: "Jag kommer ändå att vara den här människan som inte är så utåt och som inte gillar kändisskapet. När du väl blir offentlig kan du inte ta tillbaka det men nu har jag lyckats med det, jag har en liten superkraft i det."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons