Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

8-årig författare gömde bok på biblioteket

Vid ett besök på det kommunala biblioteket smusslade åttaårige Dillon Helbig in sin handskrivna bok i en av bibliotekets bokhyllor. Nu är väntelistan för att få låna den ett år.
Litteratur • Publicerad 5 februari 2022
Åttaårige Dillon Helbig tog med sin egenskrivna bok till det kommunala biblioteket där han smusslade in den på barnbokshyllan. Arkivbild.
Åttaårige Dillon Helbig tog med sin egenskrivna bok till det kommunala biblioteket där han smusslade in den på barnbokshyllan. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Boken "The Adventures of Dillon Helbig’s Crismis” skrevs av åttaårige Dillon Helbig i Idaho, USA, och handlar om hur en julstjärna exploderar och slungar Dillon tillbaka till det ursprungliga Thanksgiving-firandet och Nordpolen.

När den unge unge författaren skrivit klart och färglagt alla sina bilder bestämde han sig för att dela sitt verk om juläventyret med andra och vid ett besök på det kommunala biblioteket ett par dagar senare smög han in boken på barnbokshyllan, skriver Washington Post.

Annons

– Det var busigt gjort, men ganska coolt, berättar han.

Erkände för mamma

Hans luriga plan uppdagades när han erkände för sin mamma vad han gjort. Men när de återvände två dagar senare hade personalen hittat boken och läst den.

Bibliotekschefen Alex Hartman berättar att han var överraskad av den unge författarens djärvhet och tog hem boken och läste den för sin 6-årige son, som skrattade och tyckte det var en av de roligaste böcker han någonsin hört.

– Det var en lömsk handling, men boken är alldeles för speciell för att vi ska överväga att göra oss av med den, säger Alex Hartman.

I stället förseddes verket med en streckkod på baksidan och den lades till i datorsystemet.

Väntelistan växer

Och efterfrågan har vuxit; nu står 55 personer på väntelistan och de kan behöva vänta så länge som ett år på att få låna boken, eftersom det inte är möjligt att beställa fler kopior av den.

Men Dillon själv ger ett lugnande besked. Han jobbar nämligen på en uppföljare, och han har också börjat skriva på en bok om en garderob som äter upp jackor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons