Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Afghanska tv-kvinnor tvingas följa slöjkrav

Dagen efter att ha protesterat mot talibanernas påbud täckte kvinnliga tv-presentatörer i Afghanistan sina ansikten i sändning, under hot om att annars förlora sina jobb.
Tv • Publicerad 22 maj 2022
En afghansk journalist arbetar på tv-kanalen Tolos nyhetsdesk. Arkivbild.
En afghansk journalist arbetar på tv-kanalen Tolos nyhetsdesk. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

– Vi gjorde motstånd och vi är emot att täcka ansiktet, säger Sonia Niazi som arbetar på tv-kanalen Tolo.

– Men Tolo News utsattes för utpressning och meddelades att varje kvinnlig tv-presentatör som inte täcker ansiktet i sändning kommer att omplaceras eller helt enkelt tvingas sluta, fortsätter hon.

Annons

Chefen för tv-kanalen, Khpolwak Sapai, säger att man inte hade något val.

– Jag fick ett telefonsamtal i går och beordrades i strikta ordalag att lyda. Så, det är inte av vårt eget val utan av tvång som vi gör detta.

Enligt det talibanska departementet för främjande av dygd och förebyggande av last måste alla kvinnor "som inte är för gamla eller för unga täcka ansiktet, bortsett från ögonen" sedan början av maj. Påbudet gäller från och med i lördags även kvinnor som arbetar med tv.

Trots detta valde tv-kanalerna Tolo, Shamshad TV och 1TV på lördagen att tillåta kvinnliga medarbetare i rutan utan att dessa täckte ansiktet.

Talespersonen för departementet, Mohammad Akif Sadeq Mohajir, säger att myndigheterna inte har några planer på att tvinga kvinnliga tv-presentatörer att sluta arbeta.

– Vi är glada över att tv-kanalerna har tagit sitt ansvar på ett bra sätt, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons