Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Alexa vinner första American Song Contest

American Song Contest är i mål. Den första segraren är Alexa som representerar Oklahoma.
Nöje • Publicerad 10 maj 2022
Alexa tar hem American Song Contest. Arkivbild.
Alexa tar hem American Song Contest. Arkivbild.Foto: Willy Sanjuan/AP/TT

Natten mot tisdagen, svensk tid, avgjordes den historiska första American Song Contest på amerikanska NBC, baserat på Eurovision Song Contest.

Vinnare blev Alexa från Oklahoma med "Wonderland", följt av Riker Lynch (Colorado) med "Feel the love" och Jordan Smith (Kentucky) med "Sparrow". Juryns favorit, Washingtons Allen Stone med "A bit of both", föll inte publiken lika mycket i smaken och slutade femma.

Svenska låtskrivare

Annons

Vinnarbidraget är skrivet av ett svenskt låtskrivarteam, bestående av tidigare "Idol"-juryprofilen Andreas Carlsson, Moa Carlebecker som nyligen tävlade i Melodifestivalen som Cazzi Opeia, samt Albin Nordqvist och Ellen Berg. Carlsson har även skrivit silverbidraget tillsammans med bland andra Jimmy Jansson samt bronsbidraget, skriver Göteborgs-Posten.

Alexa, 25, är född och uppvuxen i Tulsa i Oklahoma och heter egentligen Alexandra Schneiderman. Hon har bott i Seoul i Sydkorea de senaste åren där hon satsat på en K-popkarriär.

Totalt tio artister från nio delstater och Amerikanska Samoa stod på scenen i finalen i spektaklet där svenska kvartetten Anders Lenhoff, Christer Björkman, Peter Settman and Ola Melzig står som producenter, tillsammans med Ben Silverman, Howard T Owens och Gregory Lipstone.

Åtta veckor

Tävlingen har sänts i åtta veckor, och totalt har tävlande från 50 delstater, fem territorier och huvudstadsdistriktet deltagit.

Programmet har letts av rapparen Snoop Dogg och sångerskan Kelly Clarkson.

Frågan är om Alexa blir både den första och sista vinnaren i American Song Contest, då programmet har dragits med svaga tittarsiffror.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons