Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Anna Netrebko sjöng i Berlin – trots protester

Den omstridda ryska sopranen Anna Netrebko genomförde en operaföreställning i Berlin på fredagskvällen. Hon har tidigare kritiserats för att inte ha tagit tillräckligt tydlig ställning mot Putin och Rysslands krig i Ukraina.
Kultur • Publicerad 17 september 2023
Anna Netrebko tar emot applåderna efter föreställningen på Staatsoper i Berlin.
Anna Netrebko tar emot applåderna efter föreställningen på Staatsoper i Berlin.Foto: Annette Riedl/AP/TT

Inför föreställningen av Guiseppe Verdis "Macbeth" protesterade omkring 200 människor utanför Staatsoper Unter den Linden i Berlin mot operans beslut att genomföra föreställningen med Anna Netrebko.

Anna Netrebko bor i Wien och är österrikisk medborgare. Tidigare har Staatsoper i Berlin varit en av kulturinstitutionerna som har avbrutit samarbetet med Netrebko efter att den ryska sångerskan enbart fördömde Rysslands invasion av Ukraina, men inte den ryska regimen.

Annons

Nu har Netrebko dock gått ut och distanserat sig själv från president Putin och därför, skriver operan i ett uttalande på sin hemsida, beslöt man att återigen låta sångerskan framträda på scenen.

"Hon beskriver Ryssland som en auktoritär regim med klanmentalitet. Hon stödjer inte Putin, stöds inte av Putin, har inte varit intimt förknippad med Putin eller allierad med Putin", skriver man och citerar ur österrikiska tidningen Die Presse.

Enligt tyska nyhetsbyrån DPA var föreställningen på fredagen utsåld, med 1 400 i publiken. Anna Netrebko firades med en minuts applåd och stod med ett leende på scenen för att ta emot publikens hyllningar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons