Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Museiledning i Auschwitz vädjar om bidrag

Kultur • Publicerad 4 juni 2020
Auschwitz har hållit stängt under två månader. Arkivbild.
Auschwitz har hållit stängt under två månader. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Ledningen för Auschwitzmuseet i Polen vädjar om bidrag efter att ha hållit stängt under två månader på grund av coronapandemin. Platsen där Nazitysklands mest ökända dödsläger låg räknar under normala omständigheter med ungefär två miljoner besökare från hela världen varje år.

"Vi vädjar om ekonomiskt stöd från alla som anser att det är nödvändigt att bevara historien. Budgeten för 2020 har kollapsat", skriver museets styrelse på sin sajt.

Annons

Museet har fått bidrag från det polska kulturdepartementet och från en stiftelse med namnet Auschwitz-Birkenau International Foundation, men det räcker bara till att utföra underhåll, inte till att skapa nya utställningar och att utbilda människor, uppger man.

Museet planerar att öppna igen senare i juni när Polen börjar lätta på restriktionerna som införts under coronavirusets smittspridning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons