Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bastubad ska få fram meningen med livet

En husvagnspark är den bästa platsen för samtal om existentiella frågor. Det menar konstnären Tove Berglund som är aktuell med den interaktiva föreställningen "Meningen med livet".
Kultur • Publicerad 15 augusti 2023
Ludvig Daae och Tove Berglund har skapat en interaktiv husvagnspark som de ska turnera med. Pressbild.
Ludvig Daae och Tove Berglund har skapat en interaktiv husvagnspark som de ska turnera med. Pressbild.Foto: Chrisander Brun/Pressbild.
Tove Berglund tog examen från Stockholms konstnärliga högskola 2013 och har sedan dess arbetat mycket interaktiv konst.
Tove Berglund tog examen från Stockholms konstnärliga högskola 2013 och har sedan dess arbetat mycket interaktiv konst.Foto: Chrisander Brun

Under drygt tre timmar får gästerna prata med en filosof, promenera i naturen med en dansare, uppleva en ensamkonsert, äta middag runt en lägereld – och bada bastu.

– Personligen upplever jag meningen med livet när jag bastar. I basturummet har man tagit av sig den yttre kostymen och kroppen omsluts av både värme och kyla vilket förändrar samtalen och tankarna, säger Tove Berglund.

Annons

Hon är konstnär och har tillsammans med dansaren och koreografen Ludvig Daae skapat husvagnsturnén "Meningen med livet" som har premiär i Jämtland den 18 augusti. Den spelas också i Västerbotten under sommaren och till våren 2024 ska de fortsätta turnén på flera platser i södra Sverige.

– Varje ort präglas av olika personer och vi vill ha lokal förankring. Därför har vi rekryterat lokala personer till varje föreställning, säger Tove Berglund.

Oavsett ort kommer spelplatsen att vara en husvagnspark bestående av fem husvagnar. Det är personerna inuti dem som varierar.

En vagn är en bastu och i en annan bjuder en musiker på en ensamkonsert, som var och en av personerna i publiken får ta del av. Gästerna får också samtala med en filosof och en "person med mycket livserfarenhet" – som till exempel kan vara en aktivist eller en renskötare.

Kvällen avslutas med en gemensam middag där man får prata med de andra deltagarna om vad man har upplevt.

TT: Publikinteraktion är inte alltid populärt, vilka tror ni kommer till föreställningarna?

– Personer som är nyfikna på att undersöka meningen med livet och den här typen av konstform vi bjuder in till. Vi arbetar mycket med att skapa ett tryggt rum och en omslutande upplevelse för publiken, svarar Tove Berglund och fortsätter:

– Det är inte heller publikinteraktion av den typen att man ska upp på scen och göra något knasigt, utan vi leder publiken genom föreställningen. Med det sagt ska man såklart tycka att den här typen av konst är intressant att ta del av.

Trots djupgående samtal under kvällen har ambitionen inte varit att få gästerna – som är 50 per föreställning – att förstå vad meningen med livet är. Det finns ju inte bara ett svar på den frågan. För Tove Berglund har livet flera meningar – där en alltså är att bada bastu.

Vad meningen med föreställningen "Meningen med livet" är har Tove Berglund dock lättare att svara på.

Annons

– Att skapa existentiella samtal. Det är svårt att finna de rummen i en sekulär värld och jag tycker att scenkonsten har potential att skapa sådana rum.

TT: Varför är det viktigt?

– För att stå stadigt när det blåser i livet.

Fakta: Tove Berglund

Född: 1985.

Yrke: Konstnär.

Utbildning: Examen från Stockholms konstnärliga högskola 2013.

Aktuell med: "Meningen med livet" som hon har gjort tillsammans med Ludvig Daae. Projektet samproduceras av Dansnät, Norrlandsoperan och Estrad Norr.

Fakta: Spelplan för "Meningen med livet"

18–19/8 2023 Östersund

23/8 2023 Vindeln

25–26/8 Umeå

19/5 2024 Kalmar

22/5 2024 Tanumshede

25/5 2024 Halland (ort ännu oklar)

29/5 2024 Örebro

1–2/6 2024 Jönköping

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons