Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bengt Berg tilldelas Sorescupriset

Litteratur • Publicerad 22 september 2023
Poeten Bengt Berg tilldelas årets Sorescupris. Arkivbild.
Poeten Bengt Berg tilldelas årets Sorescupris. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson / TT

Poeten Bengt Berg tilldelas Sorescupriset och får motta 40 000 kronor, meddelar det rumänska kulturinstitutet i Stockholm som delar ut priset på bokmässan i Göteborg.

Bengt Berg är hemmahörande i Torsby i norra Värmland och har sedan mitten av 70-talet varit verksam som författare, främst inom poesi. Han har mottagit många litterära utmärkelser, däribland Samfundet De Nios Vinterpris (1999) och Selma Lagerlöf-priset (2023).

Annons

"Bengt Berg är starkt rotad i sin lokala, nordvärmländska härkomst, men med blicken ständigt öppen mot omvärlden. I sina dikter fångar han uppmärksamt de vardagliga ögonblickens omgivande detaljer, på ett sätt som låter ana evighetens närvaro i stunden. Med avstamp i de personliga erfarenheterna tar han sikte på deras universella klangbotten, framhålls bland annat i motiveringen.

Det blir 15:e gången som Sorescupriset delas ut till författarskap som bedöms tillhöra de väsentliga inom svenskspråkig litteratur.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons