Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Störst av allt"-stjärnan rakade av sig håret

Efter det stora genombrottet i tv-serien "Störst av allt" har det varit tyst om Hanna Ardéhn. Nu är hon tillbaka som cancersjuka Nora, en roll som krävde att hon rakade av sig allt hår.
Tv • Publicerad 5 juli 2022
Sedan "Störst av allt" har Hanna Ardéhn hunnit bli färdig med sin utbildning till psykolog. Nu är hon aktuell i två kommande tv-serier.
Sedan "Störst av allt" har Hanna Ardéhn hunnit bli färdig med sin utbildning till psykolog. Nu är hon aktuell i två kommande tv-serier.Foto: Ali Lorestani/TT
Inspelningen av "Leva life" är i full gång. Hanna Ardéhn spelar cancersjuka Nora som gör allt för att leva som vanligt och gå ut och klubba, trots sin diagnos.
Inspelningen av "Leva life" är i full gång. Hanna Ardéhn spelar cancersjuka Nora som gör allt för att leva som vanligt och gå ut och klubba, trots sin diagnos.Foto: Ali Lorestani/TT
"Leva life" bygger på en idé av skådespelaren Susanne Thorson, som gör sin regidebut i och med serien.
"Leva life" bygger på en idé av skådespelaren Susanne Thorson, som gör sin regidebut i och med serien.Foto: Ali Lorestani/TT
"Det finns ett mörker i sorg och i att hantera ett sånt här besked, men det finns också mycket hopp i den här historien. Det blir tungt men inte på samma sätt som i "Störst av allt" och i "Nattryttarna" där det finns individer som aktivt begår handlingar för att göra andra illa."
"Det finns ett mörker i sorg och i att hantera ett sånt här besked, men det finns också mycket hopp i den här historien. Det blir tungt men inte på samma sätt som i "Störst av allt" och i "Nattryttarna" där det finns individer som aktivt begår handlingar för att göra andra illa."Foto: Ali Lorestani/TT

Hanna Ardéhn fyller munnen med en grumlig vätska, stapplar över dansgolvet och kräks rätt ut i det dansande folkhavet.

Inspelningen av tv-serien "Leva life" är inne på sjätte veckan och hennes rollfigur Nora får allt svårare att dölja sin sjukdom för omgivningen.

Annons

– Hon vill festa, ha kul och håller väldigt mycket av sin ångest inom sig. Jag kan verkligen förstå frustrationen i att kastas in i någonting när man har en plan för sitt liv. Känslan av att "det är inte det här jag borde behöva hantera just nu", säger Hanna Ardéhn.

Utbildad psykolog

23 år gammal golvade Hanna Ardéhn tittare och kritiker i rollen som Maja i Netflix kriminaldrama "Störst av allt". Hennes tolkning av en ung kvinna som står anklagad för en skolskjutning resulterade i pris för bästa kvinnliga skådespelare på Kristallen 2019.

Tre år senare är Hanna Ardéhn färdig psykolog och aktuell i två kommande tv-serier. Vid sidan om "Leva life" spelar hon en av huvudrollerna i "Nattryttarna". Berättelsen om övergrepp som ägde rum på en ridskola i början av 90-talet visas på C More i höst.

I likhet med "Störst av allt" närmar sig "Nattryttarna" och "Leva life" djupt laddade ämnen. Hanna Ardéhn har haft stor nytta av psykologutbildningen för att förstå sina rollfigurer.

– Jag försöker hitta den inre logiken som ofta finns hos människor. Även om jag inte själv skulle agera på ett visst sätt i en situation så finns det en anledning till att någon annan gör det, mönster eller tidigare erfarenheter som förklarar beteenden.

Bygger på verklig historia

"Leva life" är löst baserad på verkliga erfarenheter. Lovisa Ström var 21 år gammal när hon fick reda på att hon hade en tumör stor som en handboll i magen.

När skådespelaren Susanne Thorson hörde talas om Lovisas historia kände hon att den behövde berättas. "Leva life" blir Susanne Thorsons debut som regissör.

– Jag såg ett klipp med Lovisa Ström på Cancerfondens hemsida och 30 sekunder senare satt jag vid datorn och mejlade henne. Jag blev så otroligt berörd av hur Lovisa och hennes vänner och familj bemötte den här situationen, säger Susanne Thorson.

Lovisa Ström har fungerat som bollplank både före och under inspelningen.

– Hon har varit som en cancerkonsult hela vägen, delat med sig av både känslor och praktiska tips.

Annons

Ambitionen med "Leva life" är att berätta en historia om cancer som inrymmer ljus. När Hanna Ardéhn blev klar för rollen som Nora föll många bitar på plats.

– Hanna är extremt nära sina känslor och har ett djup som är väldigt viktigt för den här karaktären. För hur mycket man än vill fira livet så går Nora igenom en otroligt traumatisk upplevelse och i den balansen är Hanna helt briljant, säger Susanne Thorson.

Rakade av sig håret

Det tunga ämnet till trots lyckas Hanna Ardéhn hålla viss distans till sin rollfigur.

– Jag har ganska lätt för att kliva ut och in i karaktären, att lämna det när jag går hem för dagen. Det som är svårt för mig är att jag behöver sova ganska mycket och det kan bli väldigt långa dagar. Men det är en annan typ av trötthet, inte att jag är trött för att jag är känslomässigt utmattad.

När hon blev erbjuden rollen som Nora fick Hanna Ardéhn veta att hon skulle bli tvungen att raka av sig håret. En stor förändring, men beslutet var enkelt.

– Jag har länge velat göra det men inte riktigt vågat, bland annat för att det kan begränsa vilka roller man får. Men när Susanne frågade om jag kunde tänka mig att raka huvudet såg jag det som ett bra tillfälle.

Fakta: "Leva life"

Serie i åtta avsnitt med premiär på Viaplay 2023.

För manus står Carl-Petter Montell, Vera Herngren och Felicia Danielsson.

Regi: Susanne Thorson.

I rollerna syns bland andra Hanna Ardéhn, Tina Pour Davoy och Doreen Ndagire.

Fakta: "Leva life"

Ålder: 26 år

Uppvuxen: I Åkersberga.

Bakgrund: Har bland annat synts i SVT-serierna "Dubbelliv" och "30 grader i februari". Fick sitt stora genombrott som Maja i Netflix-serien "Störst av allt", baserad på en roman av Malin Persson Giolito.

Aktuell: I tv-serien "Nattryttarna", som sänds på C More i höst, där hon spelar mot bland andra Jonas Karlsson. "Leva life" får premiär på Viaplay under 2023.

Om framtiden: "Jag vill inte släppa psykologin helt. Det ger väldigt mycket att komma in i en annan värld och få andra perspektiv. Det är en väldigt speciell bubbla det här med film och skådespeleri, men samtidigt så är det här vad jag verkligen brinner för."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons