Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Devo: En dystopi bortom vår värsta rädsla

Den amerikanska new wave-gruppen Devo grundades för 50 år sedan, baserad på idén att människosläktet bara blir sämre.
I dag kallar de sitt forna synsätt för "för optimistiskt".
Musik • Publicerad 11 augusti 2023
Mark Mothersbaugh och Gerald Casale från Devo ser mörkt på framtiden.
Mark Mothersbaugh och Gerald Casale från Devo ser mörkt på framtiden.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Devo spelade inför en storpublik på Way Out West i Göteborg.
Devo spelade inför en storpublik på Way Out West i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Mark Mothersbaugh, strax före spelningen på Way Out West i Göteborg.
Mark Mothersbaugh, strax före spelningen på Way Out West i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Medgrundaren Gerald Casale inleder intervjun med att hylla Sverige som "det smartaste landet i världen", bland annat på grund av de kreativa musikskaparna som landet har producerat. Men – tillägger han – de svenska bandbokarna är inte särskilt förtjusta i Devo.

– Sist vi var här var när muren föll, Berlinmuren! säger han.

Annons

– Och sedan åkte jag och kollade på Ubangi i Uppsala, berättar sångaren Mark Mothersbaugh, och syftar på det Devo-inspirerade svenska bandet med bland andra Orup i spetsen.

En händelse som dock kan ha ägt rum några år tidigare, eftersom Ubangi lade ned runt 1985.

Devo är mest kända för sin hitlåt "Whip it" från 1980, vars musikvideo gick varm på tv i MTV:s begynnelse. Under torsdagen spelade de på Way Out West, en del av den turné som uppmärksammar bandets 50-årsjubileum.

– Vi är i gång för att folk fortfarande tycker att vi är relevanta. Vår musik formades av en idé, så även om vi inte sålde 100 miljoner skivor och hade 20 hits så har vi stannat kvar i människors medvetanden. Mycket tack vare internet och att en ny generation fans tycker att det vi säger är sant, säger den 75-årige Gerald Casale.

"Bortom vår värsta rädsla"

Idén som Casale pratar om är de-evolution, att människan går bakåt i utvecklingen. Ett bevis, ansåg de då, var hur det amerikanska samhället fungerade på 60- och 70-talet.

Den Brian Eno-producerade skivan "Q: Are we not men? A: We are Devo!" från 1978 innehåller textrader som "God made man, but he used the monkey to do it".

TT: Är er idé om devolution ...

– ... mer verklig än någonsin? Ja! Se vad som har hänt! Det är en dystopi bortom vår värsta rädsla! Vi trodde inte att det skulle bli så här. Till och med några av de mest rationella och demokratiska länderna som Sverige går bakåt i tiden, bakåt i full hastighet, säger Casale.

– Det går snabbare än vi trodde, vi var lite för optimistiska, säger Mark Mothersbaugh.

Under intervjun kallar Casale den tidigare USA-presidenten Donald Trump för "fascist" och kritiserar världsledare som Viktor Orbán och Aleksandr Lukasjenko. Han menar att de inte kunde föreställa sig den här typen av politisk utveckling när de som konststudenter för fem decennier sedan grundade Devo.

Annons

– Vi var lite humoristiska på den tiden, det fanns en ironi. Det var mer av en pose, en varning, säger Gerald Casale.

– Tyvärr är människorna ett galet släkte, hävdar Mark Mothersbaugh.

Drömpresidenten: Spock

Som inspirationskälla för teorin devolution nämner Mothersbaugh den omdiskuterade och på många håll kritiserade boken "The population bomb" av Paul R Ehrlich och Anne Howland Ehrlich från 1968. Där skriver författarna att människan år 2050 kommer att ha förökat sig så mycket att världen drabbas av extrem hungersnöd.

– I boken säger de att det skulle krävas ett virus som dödar människor för att rädda planeten. Alla kritiserade honom (Paul Ehrlich), men han sade att det enda alternativet var att ett kärnvapenkrig förstör hela planeten, inte bara människor, säger Mark Mothersbaugh.

– Men han hade lite fel, det kommer inte att hända 2050, det går snabbare än han trodde, säger Casale, och nämner bland annat konsekvenserna av klimatförändringen.

TT: Vad hade ni önskat för framtiden?

– Föreställ dig att Spock från "Star Trek" 1966 var president, att det var honom vi lyssnade på. Det är den världen Devo vill ha: logiskt, civiliserat, rationellt. Men det är inte det som händer, säger Casale.

Fakta: Devo

Devo grundades i Ohio 1973.

Till en början bestod gruppen av bröderna Mark och Bob Mothersbaugh, bröderna Gerald och Bob Casale samt Alan Myers.

1978 släpptes deras debutalbum "Q: Are we not men? A: we are Devo!", följt av "Duty now for the future" (1979) och "Freedom of choice" (1980).

Totalt har gruppen släppt nio studioalbum, senast "Something for everybody" 2010.

Nu befinner sig Devo på turné för att fira 50 år som band, och spelade på Way Out West under torsdagen. Bandet består i dag av Mark Mothersbaugh, Bob Mothersbaugh, Gerald Casale, Josh Freese och Josh Hager.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons