Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Donation från rysk miljardär betalas tillbaka

Konst • Publicerad 2 mars 2022
Francis Bacon ställs just nu ut på Royal Academy of Arts. Bilden föreställer en av hans triptyker inför försäljningen på Sotheby's 2020. Arkivbild.
Francis Bacon ställs just nu ut på Royal Academy of Arts. Bilden föreställer en av hans triptyker inför försäljningen på Sotheby's 2020. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Den ryska miljardären Pjotr Aven får tillbaka donationen som han gjort till brittiska Royal Academy of Arts, skriver The Guardian. Aven pekas ut som en av Vladimir Putins "närmaste oligarker" i EU:s sanktioner och har också synts på bild i Kreml då han lyssnade till Putins diskussion om hur landet ska hantera de tunga ekonomiska sanktioner som nu riktas mot Ryssland.

Pjotr Aven sitter i ledningen för en av Rysslands största banker, och har bott i Storbritannien där han är känd som en stor konstsamlare som donerat pengar till brittiska konstinstitutioner som Tate och Royal Academy of Arts. På den senare bidrog han till finansieringen av den pågående utställningen med Francis Bacon: "Man and beast". Nu får han tillbaka pengarna och lämnar samtidigt sitt uppdrag som styrelsemedlem för institutionen.

Pjotr Aven och hans Londonbaserade affärspartner Mikhail Fridman beskriver EU:s sanktioner som "falska och ogrundade". Aven framhåller att varken han eller Fridman är "inofficiella sändebud för den ryska regeringen" skriver The Guardian.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons