Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Elva filmer att se fram emot i sommar

Sommaren försvinner snabbt och kraven på maximerad avslappning under de få lediga timmarna är höga. Lösningen? Släpp allt och släng på en film. Här är titlarna att hålla utkik efter under resten av sommaren.
Film • Publicerad 1 juli 2022
Maya Vanderbeque som sjuåriga Nora i den prisbelönta skolgårdsthrillern "Playground". Pressbild.
Maya Vanderbeque som sjuåriga Nora i den prisbelönta skolgårdsthrillern "Playground". Pressbild.Foto: Foto: Folkets Bio
Oscarsvinnande regissören Ari Folman är tillbaka med en animerad version av Anne Franks dagbok. Pressbild.
Oscarsvinnande regissören Ari Folman är tillbaka med en animerad version av Anne Franks dagbok. Pressbild.Foto: Foto: Edge Entertainment
Skådespelaren Daniel Kaluuya och regissören Jordan Peele gjorde succé i "Get out". Nu samarbetar de igen i efterlängtade "Nope". Pressbild.
Skådespelaren Daniel Kaluuya och regissören Jordan Peele gjorde succé i "Get out". Nu samarbetar de igen i efterlängtade "Nope". Pressbild.Foto: Foto: Universal Pictures
"Thirteen lives" handlar om fotbollslaget som fastnade i en grotta 2018. Pressbild.
"Thirteen lives" handlar om fotbollslaget som fastnade i en grotta 2018. Pressbild.Foto: Foto: Vince Valitutti / Metro Goldwyn Mayer Pictures
"Prey" är en föregångare till "Predator"-serien och skildrar en fajt mellan rovdjuret och en comanche-krigare. Pressbild.
"Prey" är en föregångare till "Predator"-serien och skildrar en fajt mellan rovdjuret och en comanche-krigare. Pressbild.Foto: Foto: 20th Century Studios.
Brad Pitt i "Bullet train". Pressbild.
Brad Pitt i "Bullet train". Pressbild.Foto: Foto: Scott Garfield / Sony Pictures
Caleb Landry Jones spelar huvudrollen i masskjutningdramat "Nitram". Pressbild.
Caleb Landry Jones spelar huvudrollen i masskjutningdramat "Nitram". Pressbild.Foto: Foto: Njuta films
"Persuasion" är den senaste Jane Austen-filmatiseringen och får premiär i sommar. Pressbild.
"Persuasion" är den senaste Jane Austen-filmatiseringen och får premiär i sommar. Pressbild.Foto: Foto: Nick Wall/Netflix
Ryan Gosling som CIA:s bäste lönnmördare i "The Gray Man". Pressbild.
Ryan Gosling som CIA:s bäste lönnmördare i "The Gray Man". Pressbild.Foto: Foto: Netflix
"Evolution" skildrar olika människor över flera tidslinjer som påverkats av Europas krig. Pressbild.
"Evolution" skildrar olika människor över flera tidslinjer som påverkats av Europas krig. Pressbild.Foto: Foto: Njuta films
"Belle" är en uppdatering av "Skönheten och odjuret" som japansk anime. Pressbild.
"Belle" är en uppdatering av "Skönheten och odjuret" som japansk anime. Pressbild.Foto: Foto: Triart film

"Persuasion"

Regi: Carrie Cracknell

Annons

Premiär 15/7, Netflix

Dakota Johnson från "50 Shades of Grey"-universumet spelar huvudrollen som Anne Elliot i denna Jane Austen-filmatisering. Elliot bor med sin familj som gått från rikedomar till bankrutt och då dyker en gammal flamma upp i hennes liv igen. Jane Austens sista roman har filmatiserats många gånger och får nu en uppdatering för 2022. Perfekt för alla som inte orkar läsa klassiker i hängmattan.

"The Gray Man"

Regi: Anthony Russo, Joe Russo

Premiär: 22/7, Netflix

Bröderna Anthony och Joe Russo (från Marvel-fabriken) regisserar Ryan Gosling som spelar CIA:s lönnmördare Court Genrtry. Han är på rymmen från en psykopat till kollega i Netflix mest påkostade film hittills. Den är förmodligen inte så smart men förhoppningsvis inte alltför tråkig.

"Evolution"

Regi: Kornél Mundruczó

Premiär: 29/7, bio

Episkt krigsdrama som skildrar olika livsöden i Europa efter Förintelsen och andra världskriget. "Evolution" lär inte välta några biljettombud med sitt deppiga tema, men är relevant särskilt med tanke på världsläget. En studie i hur trauman lever vidare genom generationer.

Annons

"Belle"

Regi: Mamoru Hosoda

Premiär: 29/7, bio.

En japansk animeversion av "Skönheten och odjuret" som fick en 14 minuters rungande stående ovation vid premiären i Cannes. "Belle" har på förhand hyllats rejält av kritiker för sin visuella storslagenhet. Kan vara sommarens mest romantiska film.

"Thirteen lives"

Regi: Ron Howard.

Premiär: 5/8, Prime Video

Det blir stjärnspäckat med bland andra Colin Farrell och Viggo Mortensen när "baserat på en sann historia"-regissören Ron Howard tar sig an ännu en sann historia: den om det thailändska fotbollslaget som 2018 blev fångade i en grotta under jord i veckor på grund av en storm. Har rejäl nagelbitarpotential.

"Prey"

Regi: Dan Trachtenberg

Annons

Premiär: 5/8, Disney+

En ny spin-off på "Predator"-serien som utspelar sig för 300 år sedan bland urinvånarna i Comanche Nation, som senare koloniserades och blev USA. Den unga krigarkvinnan Naru konfronteras med rovdjuret från yttre rymden som kommit för att jaga på jorden. Efter den något ojämna "The Predator" (2018) kan det här konceptet bli en välbehövlig nytändning.

"Bullet train"

Regi: David Leitch

Premiär: 5/8, bio.

Kanske en av de sista chanserna att se Brad Pitt på vita duken innan han lägger ned karriären för gott – något han antytt är på gång i intervjuer den senaste tiden. I actionkomedin "Bullet train" spelar Pitt huvudrollen som en lönnmördare på jakt efter en värdefull portfölj, fast på ett tåg med andra lönnmördare på väg från Tokyo till Kyoto.

"Nitram"

Regi: Justin Kurzel

Premiär: 5/8, bio

Antitesen till lättja med sol, bad och semester. Istället skildrar "Nitram" upptakten till Australiens värsta masskjutning. Utförd av en psykiskt sjuk man som aldrig fick den hjälp han behövde och som hade en alldeles för enkel tillgång till skjutvapen. En nyanserad och prisbelönt film om ett fruktansvärt ämne i samma anda som Gus van Sants prisade skolskjutningsdrama "Elephant" (2003).

Annons

"Nope"

Regi: Jordan Peele

Premiär: 12/8, bio

"Get out"-regissören Jordan Peele hade svårt att upprepa sin succé från debuten med dubbelgångarskräckisen "Us". Däremot verkar "Nope" vara en stark återkomst till högform. Handlingen är höljd i dunkel men trailern där utomjordingar invaderar Jorden vid en gård för svarta hästuppfödare bådar väldigt gott.

"Playground"

Regi: Laura Wandel

Premiär: 26/8, bio.

Den belgiska regissören Laura Wandel vann kritikerpriset i Cannes för den här brutala skildringen av skolgårdens mikrokosmos, upplevt ur ett barnperspektiv. I centrum står sjuåriga Nora som lär sig navigera i det brutala landskapet med sina ofta oförlåtande sociala koder. En debutfilm som visar hur frånkopplade barn är från vuxenvärlden.

"Var är Anne Frank?"

Regi: Ari Folman

Annons

Premiär: 26/8, bio

Den israeliske regissören Ari Folman gjorde stort avtryck med "Waltz with Bashir" (2008), en delvis självbiografisk animerad dokumentärfilm från Libanonkriget. Senare gjorde han även den underskattade science fiction-pärlan "The Congress" (2013). Nu är han tillbaka med en animerad filmatisering av Anne Franks dagbok.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons