Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Enquist-roman blir teater i Skellefteå

Västerbottensteatern i Skellefteå sätter för första gången upp Musikanternas uttåg av PO Enquist som pjäs hösten 2021.
Kultur • Publicerad 4 juni 2020
Författaren PO Enquists roman Musikanternas uttåg uruppförs som pjäs i Västerbottensteaterns regi under hösten 2021.
Författaren PO Enquists roman Musikanternas uttåg uruppförs som pjäs i Västerbottensteaterns regi under hösten 2021.Foto: Henrik Montgomery / TT

PO Enquists roman från 1978 skildrar konfrontationen mellan den socialistiska arbetarrörelsen och den frireligiösa bygden vid nittonhundratalets början bland sågverken längs Norrlandskusten. Hösten 2021 blir det uruppförande av romanen i pjäsform, när Västerbottensteatern i Skellefteå sätter upp den som första egna produktion i Sara kulturhus – som fått sitt namn efter författaren Sara Lidman.

Lång väg till premiär

Enligt Bobo Lundén, konstnärlig ledare på Västerbottensteatern, har Musikanternas uttåg funnits med i Västerbottensteaterns repertoardiskussioner under många år, men vägen fram till premiären har varit lång.

Annons

"När jag först tog kontakt med PO så var han milt skeptisk. Men våren 2018 inledde vi i alla fall en dialog med förlaget och efter en del turer så blev det också formellt klart. Anledning till Enquists ja kan vi bara spekulera kring, men jag vill gärna tro att det spelade viss roll för honom att det var just i Västerbotten och av länsteatern som den skulle bli iscensatt", säger han i ett pressmeddelande.

"Intressant att ta sig an"

Musikanternas uttåg anses vara en av Enquists främsta politiska romaner, och att göra teater av romanen innebar också en konstnärlig utmaning, berättar Bobo Lundén. "Viljan har funnits där länge, men också medvetenheten om svårigheterna. Förutom att få PO Enquists välsignelse och formella tillstånd så finns det många konstnärliga utmaningar. Bara det att inför en Västerbottenspublik hantera den galla som bokens "stockholmar" spyr över den bygd där han anser sig haft olyckan att hamna – det blir intressant att ta sig an."

Fakta: Musikanternas uttåg

Pjäs efter PO Enquists roman med samma namn.

Får sin världspremiär på Västerbottensteatern i Sara kulturhus, Skellefteå, under hösten 2021.

Manus: Tora von Platen

Regi: Bobo Lundén

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons