Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ferguson: Nya "Mission: impossible" är råare

Rebecca Ferguson är tillbaka som Ilsa Faust i en ny actionspäckad "Mission: impossible".
— Jag har haft tio fantastiska år med de här människorna, säger den svenska världsstjärnan till TT.
Film • Publicerad 19 juli 2023
Rebecca Ferguson har tidigare gjort "Mission: impossible"-filmerna "Rouge nation" (2015) och "Fallout" (2018). Arkivbild.
Rebecca Ferguson har tidigare gjort "Mission: impossible"-filmerna "Rouge nation" (2015) och "Fallout" (2018). Arkivbild.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Rebecca Fergusons rollfigur Ilsa Faust är en före detta agent för den brittiska underrättelsetjänsten som sedan hjälper Ethan Hunt och hans gäng. Arkivbild.
Rebecca Fergusons rollfigur Ilsa Faust är en före detta agent för den brittiska underrättelsetjänsten som sedan hjälper Ethan Hunt och hans gäng. Arkivbild.Foto: Paramount Pictures/AP/TT
— Jag har fått många frågor om kärlek mellan Ilsa och Ethan, och jag förstår att det är så folk ser det, säger Rebecca Ferguson om relationen mellan huvudrollsinnehavarna. Arkivbild.
— Jag har fått många frågor om kärlek mellan Ilsa och Ethan, och jag förstår att det är så folk ser det, säger Rebecca Ferguson om relationen mellan huvudrollsinnehavarna. Arkivbild.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

När TT pratar med Rebecca Ferguson har den amerikanska skådespelarstrejken ännu inte utlysts, och Ferguson har vid tillfället fortfarande ett fullt schema. Hon väntar på sin make utanför Ikea, ett första stopp på ett kort semesteruppehåll i Sverige innan plikten kallar igen.

Förutom en exekutiv producentroll och huvudroll i tv-serien "Silo", jobbar Rebecca Ferguson med att marknadsföra sin senaste storfilm "Mission: impossible: dead reckoning part one", i vilken hon spelar Ilsa Faust jämte Tom Cruise för tredje gången. Det är en mörkare, råare "Mission: impossible"-film jämfört med tidigare säger Rebecca Ferguson.

Annons

— Det är samma energi, explosivitet och häftiga stunts. Men den är mörkare och tyngre. Inför inspelning pratade regissören Christopher McQuarrie och Tom Cruise mycket om att dyka ner i karaktärernas mörka känslor. Det är en balansgång, hur djupt man ska gå i det när det samtidigt är en spännande thriller.

I tio år har "Mission: impossible"-franchisen varit en del av Rebecca Fergusons liv, en resa som åtminstone för tillfället verkar ta slut. Ferguson känner stor tacksamhet för den karriär hon har fått på grund av "Mission: impossible", säger hon.

— Det har varit jättekul, och jag har haft tio fantastiska år med de här människorna. Jag har gjort tre häftiga och slitsamma filmer.

"Inte ett val jag har gjort"

Ilsa Faust och Tom Cruise rollfigur Ethan Hunt har kommit varandra nära under filmernas gång, och publiken har undrat huruvida de skulle bli ett par i den nya filmen. Rebecca Ferguson berättar att hon har fått många frågor om kärlek och förälskelse mellan Ilsa och Ethan efter filmens premiär – ett narrativ om deras relation som hon inte är helt med på.

— Jag ser en film där Ilsa har blivit väldigt emotionellt bunden till Ethan, och det är inte ett val jag har gjort. I mina ögon blir hon en dam i nöd och svagare på grund av det. Deras relation var för mig så mycket större än en sexuell relation. För mig var deras relation baserad på likvärdighet.

— Vi får historien berättad för oss, och filmar scenerna på olika sätt. Men vi äger inte historien. Det jag försöker säga att det är svårt för oss som skådespelare att ha kontroll över slutprodukten. Som skådespelare måste jag ha tillit till regissör och producent, och hoppas att deras val är det bästa för produktionen.

Kritikstormen

Rebecca Ferguson hamnade nyligen i blåsväder i Sverige när hon i april ställde upp i en intervju med Efter fem i TV4. Då ville hon inte prata svenska och ifrågasatte journalistens språkförmåga.

— Jag blev tillsagd av mitt team att jag skulle möta en arg journalist, och gick in i försvarsläge. Jag blev så stressad och kaxig. Men jag är inte den personen.

En kritikstorm följde, och Rebecca Ferguson uppmärksammades bland annat av Instagramkontot "Dyngbaggegalan", som hyllar obekväma ögonblick från svensk tv. Rebecca Ferguson berättar att hon blev ledsen när hon fick höra om kritiken efter intervjun, och att hon inte kände igen sig själv.

— Den intervjun är ett bevis på en person som känner sig väldigt sårbar. Jag reagerade tydligen med attityd, vilket jag aldrig har gjort förut. Jag ringde henne sen och bad om ursäkt.

Vill vara producent

Annons

Efter en lång karriär i Hollywood kan Rebecca Ferguson längta till mindre produktioner med större frihet, berättar hon, och hon hade gärna gjort något i Sverige igen. Framförallt vill hon känna att hon har en egen röst, vilket gör att producentrollen lockar allt mer.

— Jag tycker om att få vara producent, och är sugen på att göra det mer med ett bra team runt mig. Jag gillar den kreativa delen av att vara producent, och vill skapa karaktärer, både i större och mindre produktioner.

När Rebecca Ferguson nu blickar framåt finns det mycket från de action-späckade åren med "Mission: impossible" som hon kommer att bära med sig.

— Jag ser på det med glädje och jag har lärt mig så mycket. Jag kommer att ta med mig mycket av det in i mina egna produktioner.

Fakta: Rebecca Ferguson

Född 19 september 1983 i Stockholm. Växte upp i Stockholm och gick i Adolf Fredriks musikklasser. Har tillsammans med maken Rory ett barn fött 2018, och ett annat barn från ett tidigare förhållande.

Bakgrund i urval: Flyttade 2007 till Österlen för att medverka i BBC:s Wallander-film "Sidetracked". Hade 2011 en huvudroll i "En enkel till Antibes" i regi av Richard Hobert. Fick 2013 titelrollen i BBC-serien "The white queen", och nominerades till en Golden globe för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Elisabet Woodville.

Är aktuell med filmerna "Mission: impossible: dead reckoning part one", "Dune: part two" och tv-serien "Silo" på AppleTV+.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons